Vårdministern lovar mentorer i hemtjänsten
Mentorskap inom hemtjänsten blir en del i socialdemokraternas valmanifest. "Många duktiga medarbetare orkar inte jobba fullt ut till pensionen. Risken är stor att deras kompetens går förlorad" säger Ylva Johansson, vård- och äldreomsorgsminister.
Under Almedalsveckan gick Göran Persson ut med löftet om en satsning på hemtjänstpersonal i åldern 58+. Mentorskap skulle göra det möjligt för sliten personal att arbeta vidare fram till pensionen.
Vinsterna med mentorskap är flera, utvecklar vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson för Kommunalarbetaren.
Det ger personal med förslitningsskador möjlighet att jobba kvar samtidigt som deras erfarenhet och kunskap tas tillvara och förs över på nyanställd personal.
Hon tycker att det för ofta pratas om äldreomsorgens personal som ”händer”. Ylva Johansson vill hellre prata om personalen som ”hjärta” och ”hjärna”.
— Det sänds ofta signaler att om du inte orkar, om du har ont, så behövs du inte. De behövs verkligen. Vi behöver deras kompetens. Idag ser många ingen annan lösning än att sjukskriva sig. Men om en del av deras arbetstid används till att vara mentor får man användning för deras erfarenhet och kompetens.
Satsningen skulle ge en möjlighet att på del- eller heltid jobba som handledare eller mentor till en nyanställd. Istället för att vara sjukskriven kan man till exempel använda 50 eller 60 procent av tjänsten till mentorskapet.
— Det handlar inte alltid om att mentorn och den nyanställde ska gå parallellt. Mer om att mentorn finns närvarande. Det handlar om att ha regelbunden kontakt, att gå igenom arbetet. Vad hände… hur löser man en sådan situation… Att lära ut hur man handskas med frågor som uppstår. Det leder till en lärandeprocess som gör att de som kommer in som nya blir bättre rustade.
”300 miljoner årligen” säger Ylva Johansson att satsningen ska få kosta. I hur många år vill hon dock inte svara på i dagsläget. Bara att de statliga pengarna ska användas till utbildning i mentorskap samt att de ska finansiera en del av kostnaderna för de nya tjänsterna.
Hur många som kan komma i fråga för att bli mentor vill hon heller inte ge klara besked om:
— Jag vill inte låsa för antal personer. Det bör kunna vara flexibelt. Någonstans kanske en person är mentor på heltid, på en annan enhet kanske man lägger ut det som 20 procent av en tjänst. Jag vill vara flexibel för hur det kan se ut.
Vilka ur personalen som kan komma ifråga är också oklart. Men ”det ska inte vara så att den mest slitna får uppdraget” säger Ylva Johansson. Det riktar sig mot den mest erfarna personalen och handlar framförallt om dem som har ett intresse av att vara mentor. När Göran Persson presenterade förslaget nämnde han att det gällde personal över 58 år.
Under sommaren förde fyra LO-förbund (Handels, Transport, Byggnads och Seko) fram ett önskemål om att återinföra delpensionen. Men en delpension skulle inte lösa problemen inom äldreomsorgen, menar Ylva Johansson:
— Det är synd att pensionera bort viktig kompetens för att vi inte hittar tillräckligt bra modeller för personal att jobba kvar när de känner sig utslitna. Vi behöver deras kompetens och den behöver överföras till den som kommer ny i yrket. Allt kan man inte lära sig i skolbänken.