Sari fick rätt mot försäkringskassan
Försäkringskassan ville dra in delvis handikappade undersköterskan Saris sjukpenning. Men kassan förlorade i kammarrätten och är nu JO-anmäld för bristande handläggning.
Undersköterskan Sari Hoffren Timonen, 40 år, i Norrköping drabbades 2002 av en blödning i armen när hon lyfte en madrass. En läkare upptäckte att hon led av en blödningssjukdom.
Sari opererades men fick under behandlingen också en patientskada. Förmågan att arbeta blev begränsad. Hon är idag troligen livslångt skadad i vänster arm, hand och axel.
Med rehabilitering kan hon återgå till någon sorts arbete, anser LO-TCO Rättsskydd. Men någon sådan har hon ännu inte fått, trots att det är försäkringskassans ansvar.
Läkarna avrådde Sari från att gå tillbaka till sitt gamla arbete och arbetsuppgifter.
Försäkringskassan ansåg att det fanns arbete som Sari kunde klara, och hänvisade till arbetsförmedlingen. Någon mer sjukpenning skulle hon inte ha.
Men arbetsförmedlingen ansåg att Sari var för sjuk för att kunna arbeta.
— Jag vill inget hellre än att arbeta, det är mitt mål, men på de rätta villkoren. Jag vill inte bli sjuk igen, säger Sari.
Sari överklagade Försäkringskassans beslut till Länsrätten, men förlorade. Men Kammarrätten i Jönköping gav henne rätt. Utan rehabilitering kan Sari inte klara ett annat arbete. Och under tiden har hon rätt till sjukpenning, sa de.
Därefter anmälde LO-TCO Rättsskydd försäkringskassan i Norrköping till Justitieombudsmannen, JO, som nu beslutat ta upp ärendet. Anledningen var kassans nonchalans av fallet, som de förklarade berodde på att ”arbetssituationen var något ansträngd.”
I slutet av januari begärde juristen Olsson De Groat på LO-TCO Rättsskydd information av försäkringskassan om omprövning av Saris fall. Den 8 maj, efter nära fem månader, hade hon ännu inte fått svar.
— Vi hoppas givetvis att både Kammarrättens dom och JO:s beslut kommer att bli prejudicerande, det vill säga vägledande, säger Angelin Olsson De Groat till Kommunalarbetaren.