I ett reportage från Uppdrag Granskning i SVT (den 8 maj 2006) gavs obehagliga fakta och bilder från smutsiga avdelningar på universitetssjukhuset i Lund, med stora dammtussar i korridorerna och snuskiga toaletter. Sjuksköterskor berättade att de förgäves klagat på städningen, som ligger på det privata företaget ISS sedan 1999. Företaget lovade bot och bättring, liksom ansvariga politiker.

Vi fick också följa utvecklingen i Storbritannien, som helt tappat kontrollen över MRSA, som streptokockbacillerna heter. Där erbjuds besökarna att köpa egna förpackningar med handtvättmedel för att klara
risken att ens träda in på sjukhusen! Tusentals patienter dör, andra får livslånga lidanden. Sådana exempel finns även i Sverige; patienter, som besökt sjukhuset för någon banal åkomma — och kommit ut med smitta som skapat mycket svårare och livslånga problem.

Även svenskavårdhem och anställda är hotade av smittan. I KA nr 3/2004 skrev vi om Chrisleine Axelsson (även i SVT:s reportage) som aldrig mer kan arbeta som undersköterska sedan hon smittats med MRSA-bakterier i jobbet. Dålig information och bristande skyddsrutiner var orsaken till att smittan spreds. Och fortfarande är många kommuner och arbetsgivare obegripligt nonchalanta till att införa och följa de ganska enkla rutiner som skyddar mot de farliga streptokockerna. I första hand handlar det om att vara ring- och klockfri samt sprita händerna, upp till armbågarna, före och efter varje patientkontakt.

Sjuk- och vårdhem har ett stort arbete framför sig — och det måste börja nu!

Men även landstingen behöver skärpa sig. Förutom att det ska vara rent på sjukhusen, måste de anställda ta sitt ansvar, med cheferna i täten.

Män är sämre än kvinnor på att följa krav på, kortärmade arbetskläder och spritade händer, visar en uppföljning som Karolinska universitetssjukhuset gjort (Dagens Medicin 19/2006). Bara varannan man följer hygienreglerna, jämfört med två av tre kvinnor. 90 procent av kvinnorna och 75 procent av männen sköter dock spritandet noga.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg utvärderas just nu en kampanj för att få de anställda att använda arbetskläder och sprita händerna. Medvetenheten ökar på sina håll, hinner resten av Sverige vakna?