En kosovoalbansk medlem i Kommunal Skåne hävdade att han blev diskriminerad på grund av sin utländska härkomst när han sökte arbete som bilförare/vaktmästare på universitetssjukhuset i Lund.

Mannen hade enligt Kommunal alla de kvalifikationer som krävdes för jobbet. Körkort, truckkort, positiv, serviceinriktad och kännedom om området.

150 personer sökte det lediga jobbet. Två kallades till intervju. Men Kommunals medlem blev inte kallad till intervju. Efter att han via Kommunal sett vilka som kallats gjordes en anmälan till DO, diskrimineringsombudsmannen och sedan stämde Kommunal Region Skåne för etnisk diskriminering.

– Här fanns en kille som hade meriterna men som inte kallades till intervju, säger ombudsman Lena Andersson, Kommunal Skåne. Sedan fanns det andra som i princip bara uppgav sina namn och inte något om sina kvalifikationer. De fick komma på intervju. Det reagerade vi starkt på, säger hon.

Kommunal hade vid rättegångsförhandlingarna hjälp av juristen Maria Tingnell vid LO-TCO Rättsskydd.

Hon säger att det är svårt att driva diskrimineringsfall.

– Lagen är inte lika tydlig som arbetsrättslagstiftningen. På papperet har arbetsgivaren bevisbördan. Frågan är om det är så i praktiken, säger hon.

– Det är vanligt att arbetsgivare i efterhand väljer att hänvisa till något annat önskemål eller krav på den som ska anställas än vad som angivits från början. Då kan det bli problem att få rätt, säger Maria Tingnell.

Den 10 maj avkunnades domen. AD ansåg inte att mannen diskriminerats på grund av sin härkomst. Kommunal får betala rättegångskostnader med 111 000 kronor.