Förkortad arbetstid finns kvar som en vision för Kommunal, men någon förtur har frågan inte. I synnerhet som det i dag finns 65 000 kommunalare, som arbetar ofrivillig deltid.

Heltid en rättighet och deltid en möjlighet, säger Kommunal.

I rapporten Hela tiden, som ska läggas fram för diskussion och beslut på förbundsmötet i Ronneby den 30 maj, slås fast att arbetstidsförkortning inte är den stora frågan. Högre löner är mycket viktigare, i kombination med inflytande över arbetstiden. Så svarar en överväldigande majoritet, av de medlemmar som deltagit i Kommunals undersökningar. (Se sid. 18-19, KA nr 9)

Av de 234 000 kommunalare som arbetar deltid är 93 procent kvinnor. 20 procent har småbarn. De flesta är mellan 35 och 54 år. Men deltid och timanställningar ökar mest bland unga. Det är allvarligt.

Varför arbetar då så många kvinnor deltid? Cirka 40 procent anger svårigheter att få heltid. Drygt 30 procent av kvinnorna vill själva ta hand om barntillsynen. (Av männen är det 3,4 procent). 20 procent uppger hälsoskäl. Drygt 35 procent ”andra skäl”. Mycket deltid är alltså frivillig. Men det är inte oproblematiskt för det.

Undersökningar visar att förkortad arbetstid är dåligt för jämställdheten. Den som arbetar kortast tid
(= kvinnan) gör också mest av hemarbetet. Hon blir då beroende av makens inkomst, även senare, som pensionär. Deltiden riskerar bli gratis vård av frisk man i hemmet.

Är det då inte dyrt, svårt och oflexibelt att ordna heltid åt alla? Så säger ofta arbetsgivaren. I Finland är heltid regel och deltid undantaget inom vård och omsorg, så varför inte också här? Kan Finland fixa heltid kan vi!

Enhetscheferna inom äldre- och handikappomsorgen är nyckeln till fler heltider, visar en rapport från Arbetslivsinstitutet om ett projekt i Vaggeryd (SKTF-tidningen 7/2006). Där sjönk kostnader och sjukfrånvaro när fler fick jobba heltid! Även Helaprojektet för deltidsarbetslösa visar stora samhällsekonomiska vinster (Dagens Samhälle 13/2006).

Ju mer kvinnor jobbar desto jämnare fördelas det obetalda hemarbetet, konstaterar Kommunals utredare Bodil Umegård och Joa Bergold. Rätten till heltid är en jämställdhetsfråga.
Kan arbetet organiseras bättre skulle förmodligen fler välja heltid, färre skulle slippa ofrivillig deltid. Hemma tar då männen ett större ansvar. I sådana relationer blir det också mera sex, visar forskning. Så även kärleken vinner på mera heltid!