På stiftelsen Blå Stjärnans djursjukhus i Borås arbetar ett drygt tjugotal kvinnliga kommunalare som djursjukvårdare.

För två år sedan var kliniken öppen från klockan 8 till 17 med kvällsjour till 21 och arbete lördag-söndag. Åtta timmars arbetsdag med en timmes lunch.

Personalen var trötta på de gamla tiderna och ville pröva ett nytt arbetsschema. Det fanns flera tecken på att personalen inte mådde bra. Flera gick in i väggen och blev långtidssjukskrivna. Trötta och hängiga.

För ett par år sedan föreslog de chefen att de skulle göra ett nytt schema på 30 timmars arbetsvecka istället. Med bibehållen lön.

— Arbeta hur ni vill, bara det inte kostar sjukhuset något extra, blev det överraskande svaret. Fast ledningen tvivlade, berättar djursjukvårdaren Anna-Karin Österberg.

Det nya schemat baserade sig på 30,5 timmars arbetsvecka med flexibel arbetstid från 7 på morgonen till 22 på kvällen, enligt ett rullande system.

Idén byggde på att de flesta skulle finnas på arbetet när det var som mest att göra. Flexibilitet.
Men också att alla någon gång under åttaveckorsschemat skulle arbeta en lördag eller söndag under åtta timmar.

På det här viset fick djurägarna större tillgång till sjukhusets vård och dessutom kunde de köpa foder och andra djurtillbehör i sjukhusets butik under en större del av dygnets timmar.

— Visserligen fick vi lokalt ”skriva bort” kollektivavtalets regler om OB-tillägg, men totalt tjänar vi faktiskt mer på sex timmar utan OB än på åtta med, säger Monica Rosendahl-Skattberg, fackligt ombud för Kommunal och före detta sektionsordförande.

Alla djursjukvårdare vi talar med säger samma sak; de nya arbetstiderna är toppen. Alla mår bättre. Patienterna har blivit fler, sjukhuset tjänar mer pengar.

Hälften av den kvinnliga personalen har små barn eller i skolåldern.

— Många säger att den nya arbetstiden är bättre för familjelivet. Man har mer tid och är inte lika trött när man kommer hem, säger Anna-Karin Österberg, Det är en otrolig skillnad — trots att det bara handlar om två timmar per dag.

Men finns det då inget som har blivit sämre?

— Jo, det är mer sårbart om någon är tillfälligt sjuk när det är färre antal personal under tidiga morgnar eller sena kvällar.

Bra för de anställda alltså, men hur har det då gått för djursjukhuset när de anställda får samma lön trots att arbetstiden är kortare?

— Företaget var först rädda för att det skulle kosta mer pengar, men det har blivit tvärtom, säger Monica Rosendahl-Skattberg. Siffrorna i bokslutet pekar uppåt. Från dag ett med sextimmarsdag ökade omsättningen.

Från starten 2004 och fram till och med 2005 ökade antalet patienter med 800.

Det betyder i reda pengar
att omsättningen ökade med 300 000 kronor.

— För att det ska fungera bygger vår arbetsdag på kommunikation, säger Monica. Man måste vara med på möten och informera varandra om patienterna. Det har blivit ännu viktigare med överlämningar.

Schemat i korthet

• Under åtta veckor arbetar alla djurskötare i snitt 30,5 timmar per vecka.

• Arbetstiden är flexibel.

• Tidigast börjar man sju på morgonen. Under de morgontimmarna jobbar bara några av personalen.

• Mitt på dagen, när patienterna strömmar till jobbar fler.

• Mot kvällen arbetar allt färre.

• Sjukhuset stänger 22.00 på kvällen.

• Schemat är rullande. Under de åtta veckorna jobbar alla en lördag och söndag.