Säsongsjobbare oroliga inför nya lagförslaget
Idén om att vi ska kunna få året-runt-jobb är god, men fungerar det som verkligheten ser ut idag?
Elizabeth Gillerstrand, greenkeeper och en av åtta säsongsanställda på Katrineholms golfklubb är orolig.
Vad gör man på golfbanan på vintern? Svaret är: ingenting.
Elisabeth sägs upp till den sista oktober och får sedan leva på a-kassan tills snön börjar smälta i slutet av mars-april. Då anställs hon igen och börjar beskära frukträd och buskar på Jättorps gamla gård utanför Katrineholm där den vackra 27-hålsbanan ligger. Annars klipper hon gräset – green, ruff, fairway, etc. Det finns massor av jobb att utföra under säsong när gräset växer.
– Det är mer avancerat än de flesta tror, säger hon.
Inom Kommunal finns tusentals med samma villkor. På hela arbetsmarknaden har en halv miljon människor, eller 15 procent visstidsjobb. Unga kvinnor är överrepresenterade.
De tidsbegränsade visstidsjobben har ökat snabbt. Systemet med säsongsanställda som hänvisas till a-kassa halva året vill nu regeringen och (v) och (mp) ta bort och det har orsakad stark oro bland många småföretag och anställda med säsongsjobb.
Kommunal stöder idén om att tillsvidareanställning ska vara det normala. Facket efterlyser samarbete mellan olika arbetsgivare med olika säsongsbehov. När jobbet tar slut på ett ställe borde den anställde kunna arbeta några månader på en annan arbetsplats.
– Arbetsgivare i säsongsbranscher har kunnat förlita sig på att a-kassan försörjt de anställda i perioder, säger Lennart Johansson i Kommunals förbundsledning. Det har cementerat systemet och ingen har velat förändra. Men det borde ligga i arbetsgivarnas intresse att behålla kompetent och erfaren personal.
Vad händer närmast?
– Lagen har ännu inte tagits av riksdagen. Men vi har redan i det samarbetsavtal som Kommunal tecknat med arbetsgivarna SLA skrivit in att verka för åretrunt-jobb. Träder lagen i kraft måste de lokala arbetsgivarna börja se sig om efter samarbete kring de anställda.
Golfbanearbetare utbildas på naturbruksgymnasierna.
Elizabeth är en av åtta säsongsanställda på golfbanan. Hon lärde sig jobbet på skolan i Östra Ljungby i Skåne.
– Vi arbetar mellan sex och nio månader var om året. Ingen skulle bli gladare än jag över att få heltidsjobb året om, säger hon. Då skulle jag också kunna få semester.
– Men jag är också realist. Om arbetsgivaren blir tvingad att hitta ”nya lösningar” tror jag bara att det skulle resultera i att jag och de flesta av mina kolleger blev helt arbetslösa, tror Elizabeth.
Hon är orolig för framtiden.
– Klubben har inte ekonomi att anställa oss året runt. De skulle bli tvingade till att anställa t.ex. två på heltid året runt och sedan ta in nya olika korttidsanställda för varje år, kanske eventuellt från Polen som jag hört talas om. Eller också skulle vi banarbetare få cirkulera bland länets golfanläggningar med jämna mellanrum så ingen kommer upp i de 14 månader under fem år som förslaget talar om, säger Elizabeth.
– Då skulle arbetsgivaren fortfarande ha kompetent personal under säsong, medan vi arbetare få det ännu otryggare, och dessutom långa pendlingsavstånd vissa år, befarar hon.
Men det finns en regel som möjligen stilla oron bland de säsongsanställda. ”Undantag från lagen kan lösas genom kollektivavtal”.
– Jo kanske, säger Elizabeth. Men vad vet vi om det nu?
FAKTA Lagförslaget i korthet:
Regeringen vill förstärka och förenkla för visstidsanställda och föräldralediga. Ny fri visstidsanställning i 14 månader inom en femårsperiod hos samma arbetsgivare. Därefter övergår det i en tillsvidareanställning.
Praktik- ferie- och säsong- anställning inför arbetsanhopning, inför värnplikt och överenskommen visstidsanställning försvinner. Dessutom tas kvalifikationstiden för att få föräldraledighet bort. (träder i kraft 1 juli 2006.)
Möjlighet finns att i kollektivavtal göra avvikelser från lagen.
Lagen träder enligt förslaget som lags i riksdagen av partierna (s), (v) och (mp) den 1 juli 2007.