Den 1 juli 2005 ändrades flera bestämmelser i arbetstidslagen för att anpassa den till EG:s direktiv om arbetstidens förläggning.

Nu gäller alltså följande om nattarbete: Med natt menas tiden mellan klockan 22 och klockan 06. En nattarbetande utför normalt minst tre timmar av sitt arbetspass under natt eller kommer troligen att fullgöra minst en tredjedel av årsarbetstiden under natt.

Arbetstiden för nattarbetande får i genomsnitt inte överstiga åtta timmar under varje 24-timmarsperiod, under en beräkningsperiod om fyra månader. Från den tiden ska man också räkna bort 24 timmar per sju dagar. (Det innebär, så vitt jag kan förstå, att genomsnittsberäkningen sker på en period som blir något kortare än fyra månader eftersom man räknar bort ett dygn per vecka.) Syftet med det här är att få ett lägre tak för att beräkna den genomsnittliga arbetstiden på för nattarbetande.

Men nattarbetande som har arbete med särskilda risker eller stor fysisk eller mental ansträngning får inte arbeta natt mer än åtta timmar under varje 24-timmarsperiod.

Av EG-domstolens praxis framgår att jourtid är arbetstid. Arbetstidsdirektivet ses nu över, bland annat mot bakgrund av denna praxis.