Vatten blir en handelsvara
Det blir fritt fram för privata företag att ta över vattendriften runt om i EU. Vattenförsörjningen ingår i förslaget till tjänstedirektiv, som EU-parlamentet fattat beslut om.
I en omröstning i EU-parlamentet år 2004 blev det ett nederlag för de privata företagen just inom vattenförsörjningen. Parlamentet beslöt att vatten inte är något som ska utsättas för konkurrens.
Nu är det andra tongångar. I slutet av november beslöt Europaparlamentets utskott för den inre marknaden att än en gång inte undanta tjänster av allmänt ekonomiskt intresse från direktivet. Det vill säga tjänster som vattenförsörjning, avloppsrening, energi, och avfallshantering kan handlas upp. EU-länderna ska öppna sina hemmamarknader för utländska företag. Något som EU-parlamentet nu säger ja till.
EPSU, Europafacket för offentligt anställda, reagerar skarpt på att dessa tjänster kommer att ingå i direktivet.
– Det är en stor besvikelse för EPSU. Även om hälsosektorn är undantaget från direktivet tycker vi inte heller att det är helt klart vad det innebär, säger Penny Clarke på EPSU.
Strax innan dessa beslut om vatten och avlopp fattades bildades i höstas en ny internationell sammanslutning för privata vattenföretag, AquaFed, med kontor i hjärtat av EU-kvarteren i Bryssel.
AquaFed är en lobbygrupp för de privata företagen.
Ordförande är Gerard Payen som tidigare har varit ordförande och VD inom Suez division för vatten. Suez är ett av de största privata vattenföretagen i världen. Det finns inga svenska vattenföretag som kan konkurrera med de tre dominerande bolagen på marknaden, Suez, Veolia och RWE/Thames Water.