Inget beslut om heltidslag före valet
Regeringens förslag om lagstiftning för rätt till heltid kommer inte förrän tidigast i månadsskiftet maj-juni. Det innebär att riksdagen inte kan fatta beslut förrän någon gång efter höstens val i september.
– Det hinner inte behandlas av vårriksdagen, säger Anders Stålsby, departementssekreterare på Näringsdepartementet.
En utredning kom med sitt förslag i november förra året och är just nu ute på remiss. Därefter ska regeringen utforma ett förslag. Utredningsförslaget går ut på att huvudregeln vid nyanställning ska vara heltid och för redan anställda ska det efter tre år i deltidsanställning komma ett heltidserbjudande. Flera undantag ingår också i förslaget, bland annat för mindre företag, och för alla arbetsgivare som kan visa att de inte har behovet av arbetskraft på heltid.
Fackliga organisationer har redan uttalat kritik mot att förslaget är för tandlöst, just med tanke på undantagen.
Från arbetsgivarhåll är kritiken den omvända. Förslaget är för långtgående, enligt deras synsätt. Det framgick tydligt när Svenskt Näringsliv kallade till så kallad hearing i ämnet den 13 februari. En stor farhåga uttalades också för att det ska leda till ökad arbetslöshet.
Problemen med deltid i den offentliga sektorn hade en egen punkt på dagordningen. Hedda Mann, arbetsrättsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting passade på att ge en känga till Kommunal.
– Kommunal har inte varit intresserade av att diskutera den här frågan utifrån perspektivet att det är verksamheten som måste styra behovet. När de inte kommit någonstans med sina krav i avtalsförhandlingar har man gått till regeringen, sade hon under utfrågningen.
Hon förklarade att Sveriges Kommuner och Landsting vill ha lokala avtal om heltid och deltid, främst genom olika arbetstidsmodeller. Något som Kommunal lokalt varit olika intresserat av på olika håll, enligt Hedda Mann.
SKTF var det enda fackliga inslaget under hearingen. Ordförande Eva Nordmark, förklarade att SKTF också avstyrker förslaget med hänvisning till att de hellre ser avtal än lag.
Här kan du hitta utredningsförslaget.