I Baden-Württemberg har redan 10 000 anställda inom sjukvård, barnomsorg och sophämtning börjat strejka. Soptunnorna är överfulla av skräp och högarna av sopsäckar bredvid tunnorna växer.

Anställda har demonstrerat på gatorna med plakat och blåst i visselpipor. Förhandlingarna med de kommunala arbetsgivarna strandade i slutet av januari.

Allt fler offentligt anställda dras nu in i en landsomfattande strejk. Protesterna gäller främst att arbetsgivarna vill förlänga arbetstiden från 38,5 timmar till 40 timmar i veckan. Detta dessutom utan lönekompensation, vilket skulle innebära en lönesänkning på fyra procent. Som skäl uppger arbetsgivarna kostnadsbesparingar.

Det var fjorton år sedan de offentlig anställda i Tyskland deltog i en så omfattande strejk. Bakom strejken står fackförbundet Ver.di som organiserar en stor del av de offentligt anställda och har 2,4 miljoner medlemmar.

Medlemsomröstningar i bland annat Hamburg, Niedersachsen och en rad andra förbundsländer visar på ett mycket starkt stöd för strejken. Ver.di i Hamburg har till och fått nya medlemmar, bland annat inom renhållning och reningsverk.

Frank Bsirske, Ver.dis ordförande, säger att han inte tänker finna sig i att arbetsgivarna dikterar villkoren utan att visa någon som helst intresse av att kompromissa. Han tycker det är upprörande att trots att fem miljoner tyskar är arbetslösa väljer arbetsgivarna att i stället utöka arbetstiden.

Ver.di har räknat ut att om arbetsgivarnas krav går igenom kan det innebära 200 000 färre jobb i Tyskland.

Tjänstemännen inom offentliga sektorn har redan tvingats att gå upp i arbetstid.