– Jag tror att svenska folket delar Kommunals uppfattning om att vattnet är speciellt och ska skötas av kommunerna och inte privata företag, säger Ylva Thörn och hänvisar till Kommunals kongress 2002, där detta slogs fast.

Enligt kongressen är vattenförsörjningen ett naturligt, offentligt monopol. Sköts det av privata företag kan inte politikerna ta det nödvändiga ansvaret.

Liksom tidigare får, enligt förslaget till ny vattenlag, vattendriften upplåtas till någon annan, det vill säga privata företag.

Ylva Thörn är besviken på att inte regeringen åtminstone begränsade entreprenadtiden till fem år, precis som utredningen till den nya lagen hade föreslagit och som Kommunal stödde i sitt remissvar.
Det hade gjort det ointressant för företagen. Flera privata företag, bland annat vattenföretaget Veolia och Sydkraft ville i sina remissvar ha längre avtalstider.

Mona Sahlin, samhällsbyggnadsminister, har ni gått de privata företagen till mötes på den punkten?

– Nej, inte alls. Jag ser ingen fördel för de privata företagen i vår proposition. I den är vatten ingen handelsvara för att plocka hem möjliga vinster.
Däremot tycker vi att kommunerna själva ska bestämma avtalstiderna, vi ska inte detaljstyra från staten.

Hon anser att regeringen lyssnat på Kommunal och upprepar åter:

– Vatten är ingen vara man ska handla med. Vår proposition går i den riktningen, säger hon.

Hon hänvisar bland annat till att kommunerna inte längre får sälja ut anläggningarna och självkostnadsprincipen ska gälla. Det vill säga att avgifterna inte får överstiga kostnaderna för verksamheten. Just dessa punkter är även Kommunal positiv till. Likaså att regeringen föreslår att en kommun kan sköta vattenförsörjning åt en annan kommun.

Vatten är också en het fråga inom EU. Europaparlamentets utskott för den inre marknaden tycker att tjänster som energi och vatten kan handlas upp på marknaden, men det lovar Mona Sahlin motarbeta.

Kommunal lovar att fortsätta bilda opinion i kommunerna för att vattnet inte blir en handelsvara.

Fakta

Regeringen har föreslagit en ny lag om allmänna vattentjänster, en proposition som nu ska behandlas av riksdagen.

I Sverige har två kommuner anlitat privata företag: Norrköping och Norrtälje.

Norrköping sålde ut sina anläggningar till dåvarande Sydkraft vars ägare är tyska E.ON. Sedan fick kommunen köpa tillbaka allt, eftersom det inte var lönsamt för företaget.

I Norrtälje sköter det franska Veolia va-verksamheten under tio år med två års förlängning.

Läs mer

www.regeringen.se Sök på vattentjänster

.