Över 94 procent av medlemmarna röstade för strejken.

Förhandlingar med de kommunala arbetsgivarna strandade i slutet av januari. Även i Hamburg och Niedersachsen förbereder sig de anställda att strejka mot förlängd arbetstid, eftersom förhandlingarna har strandat även där och konflikten kan komma att sprida sig till fler förbundsländer.

Bakom strejken står fackförbundet Ver.di som organiserar en stor del av de offentligt anställda och har 2,4 miljoner medlemmar.

Tjänstemännen har redan tvingats att gå upp i arbetstid till 40, ja till och med 42 timmar, uppger Ver.di I de förbundsländer som tidigare tillhörde Östtyskland är arbetstiden redan 40 timmar.

Arbetsgivarna hävdar att arbetstiden ska vara lika för alla. Enligt arbetsgivaren rör det sig bara om 18 minuter om dagen, att komma till jobbet lite tidigare och åka hem lite senare. Medan facket menar det kan innebära att vissa anställda kommer hem först en och en halv timme senare.

Positionerna är låsta. De anställda är arga över den låga löneutvecklingen under de senaste åren och tycker att måttet är rågat när de dessutom ska tvingas arbeta längre. Deltidarna kommer att förlora lönemässigt.

Ver.di har räknat ut att om arbetsgivarnas krav går igenom kan det innebära 200 000 färre jobb i Tyskland.