1 Ge ungdomarna en chans.

Arbetssituationen för unga har förändrats dramatiskt sedan 90-talet. Ungdomar får första jobbet sex år senare, andelen arbetslösa och deltidsanställda har ökat. Ungdomspraktik, lärlingssystem, extrapengar till ungdomsanställningar i offentlig sektor — det borde finnas en uppsjö gamla och nya modeller att snabbt ta i bruk.

2 Underlätta för de äldre.

Äldre arbetskraft behövs för att välfärden ska fungera. Trots detta fortsätter förtidspensioneringarna, liksom arbetsgivarnas diskriminering av de äldre som vill ha jobb. Gör det lättare att anställa äldre, kanske via lägre arbetsgivaravgifter. Och gör det lättare för äldre att trappa ner och arbeta i lägre tempo de sista åren i arbetslivet.

3 Satsa på frisknärvaron.

Allt fler arbetsplatser ser sambandet mellan förebyggande hälsoarbete och minskad sjukfrånvaro. Motion skyddar mot de skadliga effekterna av stress. Det ger också kroppen den helt nödvändiga styrkan att klara det hårda jobbet i äldrevården. Yrket är i praktiken lika utmanande för kroppen som brandmannayrket, med obligatoriska krav på kondition och styrka. Friskvård är lika nödvändigt för omsorg och vård som för räddningstjänsten.

4 Våga se barnen.

Att se de barn som utnyttjas, att våga ställa de svåra frågorna och ta barnets parti mot vuxna är viktigare än någonsin. Det visar berättelserna om de apatiska flyktingbarnen, som i vissa fall kan ha utsatts för svåra övergrepp av sina vårdnadshavare! De som hävdar att föräldrar inte kan göra så mot sina barn måste vara helt ovetande om vad föräldrar faktiskt kan göra mot sina barn.

5 Sluta demonisera feminister.

Att se kvinnors underordning ekonomiskt, politiskt och i familjen är att vara feminist. Varje kommunalare som ser hur kvinnor utnyttjas i timanställningar och deltidsjobb borde vara feminist. Klass och kön måste tänkas samtidigt och tillsammans.

6 Gör skolan till en mötesplats.

Hjälp barn från olika bakgrund och kulturer att mötas i skolan. Blandningen från tidig ålder skapar vänskap och vaccinerar mot fördomar. Religiösa friskolor skiljer barn åt och borde inte få statligt stöd.

7 Gör din egen värld lite bättre.

2006 är ännu ett oskrivet blad, fullt av förhoppningar. Vi människor är som målsökande robotar. Om vi som läser denna tidning, var och en, sätter ett personligt mål som vi lyckas uppnå, kommer 629 000 personer att förändra — och kanske förbättra sina liv. Nog borde det göra skillnad!