Har de rätt att alltid kräva förstadagsintyg?
Jag arbetar på ett sjukhus, där arbetsgivaren ska driva ett projekt från och med 1 september i år och ett år framåt. Det går ut på att förstadagsintyg ska krävas från ALL personal efter fyra dagars korttidsfrånvaro. Till saken hör att man beslutat gå ett år tillbaka i tiden, så all korttidsfrånvaro räknas från och med 1 september förra året. Det gör att flera av oss i personalen redan har kommit upp i våra fyra tillfällen.
Får man verkligen besluta om något sådant helt utan vidare? Ett förstadagsintyg följer med ens personakt hela livet och för många (arbetsgivare) är ett sådant intyg en signal om att något inte står rätt till, till exempel missbruk. Vi som drabbas är oftast hemma på grund av helt vanliga åkommor, som vi dessutom fått på jobbet eftersom vi arbetar på ett sjukhus. Vi stannar också hemma för att vi inte vill smitta ner våra patienter. Men det kan ju bli svårt att söka nya jobb i framtiden, eftersom ett sådant intyg kan avskräcka! Ska vi komma sjuka till jobbet till infektionskänsliga patienter!? På det här sättet känns det som om man misstänkliggör en hel arbetsplats, där majoriteten faktiskt är skötsamma ansvarstagande människor.
Annika
SVAR: Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren kräva förstadagsintyg vid sjukdom kortare än sju dagar. Men detta ska inte missbrukas, utan bara användas när speciell anledning uppstår. Arbetsgivaren har ett ansvar att bedriva en god personalpolitik och det rimmar illa med att kräva förstadagsintyg av alla som är sjuka. Det är, som du skriver, att misstänkliggöra alla arbetstagare. Hur denna fråga hanteras lokalt kan skilja mellan olika kommuner. För att få det bästa svaret på hur denna diskussion har förts hos er är det bäst att du kontaktar förbundets lokala sektion.