Han bekämpar våld i Latinamerika
Under de senaste 20 åren har tusentals lantarbetare och fackliga ledare mördats i Brasilien. Enligt Gerardo Iglesias, chef för IUL-facket i Latinamerika.
Gerardo Iglesias på IUL:s regionkontor i Uruguay har hela Latin — och Centralamerika som sitt arbetsfält.
I IUL ingår bland annat fackförbund för lantarbetare över hela världen och han reser kort och tvärs för att förhandla för medlemmarna, från Nicaragua till Argentina.
Nyligen var han i Stockholm. Då berättade han om IUL:s kamp för att stoppa våldet mot lantarbetarna i Brasilien. De mister livet, när de protesterar mot miljöförstöring och vill ha en rättvisare fördelning av den odlingsbara jorden.
– De mördas ofta av torpeder hyrda av storföretagare och för det mesta går torpederna fria, sade Gerardo Iglesias.
Det finns uppgifter på att 1 500 lantarbetare har dödats de senaste elva åren under konflikter om land.
Han berättade också om kampen mot de företag som tillverkar eller använder sig av bekämpningsmedlet Nemagon. Det är storföretag som Shell, Dow Chemical, Dole och Chiquita.
5000 personer som har skadats av medlet slog för en tid sedan läger utanför riksdagshuset i Managua.
– Under de första 45 dagars tältande dog en person var tredje dag av skadorna.
Under 70-talet gjordes försök i USA med råttor. Det upptäcktes att det fanns ett cancerframkallande ämne i nemagon och att medlet ledde till sterilitet. Trots detta har företagen fortsatt att använda det. Enbart i Costa Rica finns det 15 000 män som har blivit sterila när de utsatts för detta medel.
Andra har drabbats av svår cancer, även barn till arbetare på bananplantager.
– Företagen har vetat att det är farligt, men lönsamheten har gått före arbetstagarnas hälsa, säger Gerardo Iglesias.
Nu har arbetarna i Nicaragua äntligen fått gehör för ett program som ska ge dem medicinsk, social och ekonomisk hjälp. Regeringen har även lovat utfärda pass åt 80 nemagonoffer så att de kan resa till USA och vittna i rättegångar mot de transnationella företagen.
En annan fråga som engagerar honom djupt är rätten till vatten. Det handlar inte bara om att vattnet förorenas av bekämpningsmedel. Det pågår ett enormt resursslöseri med vatten. Textilföretag som Benetton köper upp stora arealer mark i Argentina och får därmed tillgång till vatten, som behövs för deras produktion.
– De multinationella företagen använder sig av vatten som vore resurserna oändliga, sade Gerardo Iglesias.
Det handlar om att vattenslukande ecalyptusträd odlas för att det är mer lönsamt i stället för att odla olika sädesslag. Därmed torrläggs den odlingsbara marken.
Fackliga aktioner är på gång till försvar för Guaraní, en enorm vattenreservoar, som delas av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
– Vi vill inte att det blir privata företag som tar över hanteringen av vattnet där. Vatten tillhör alla, säger han. IUL har på gång en stor kampanj om vatten.