Är de arbetslösa lata?
KOLUMNEN: Rubrikfrågan ställdes vid ett LO-seminarium 1:a april. Ett aprilskämt? Har LO börjat gå arbetsgivarnas ärenden?
Nej, snarare ville de locka till ett samtal om vilka krav samhället ska ställa på de arbetslösa — och vad de arbetslösa kan förvänta sig av samhället. Knepet lyckades.
Lokalen var fylld till sista plats och siffrorna virvlade som konfetti i luften när deltagarna redovisade sina ståndpunkter.
A-kassan håller människor psykiskt friska och hjälper dem att klara långa perioder av arbetslöshet, utan att förlora sin ”anställningsbarhet”, sa Mattias Strand, forskare i Umeå.
De flesta svenska arbetslösa har ett otroligt starkt psykosocialt behov av arbete. Starkare än i de flesta andra länder, berättade han.
Svårast är det för ensamstående arbetslösa och utomnordiska medborgare. De står på gränsen till depression av arbetslösheten.
Ungefär 11 procent av de arbetssökande är inte motiverade att söka jobb, kanske är det denna grupp man menar är ”lat”? De mår inte dåligt av sin arbetslöshet och har pengar så de klarar sig.
Den utskällde generaldirektören för AMS, Anders L Johansson, menade att det är alldeles för många individer som inte söker jobb alls. Arbetslöshetsförsäkringen är ingen yrkesförsäkring.
Men Bo Jangenäs, generaldirektör för myndigheten som ska kolla att arbetslöshetsförsäkringen inte missbrukas, menade att det inte finns några belägg att försäkringen överutnyttjas. Och 7 av 10 arbetslösa får, jobb eller studier, inom de första 100 dagarna. Men de övriga, de desperata, de får alldeles för lite hjälp!
Lars Calmfors, professor vid Stockholms universitet, förespråkar större ekonomiska skillnader mellan de som har och de som inte har jobb.
LO säger bestämt nej.
Enbart 56 procent av de försäkrade når 80 procent av sin inkomst via A-kassan i dag, framhöll Orvar Johansson, från A-kassornas samorganisation. Och det är inget aprilskämt.