Fly mobbningen om du kan!
KOLUMNEN: Att stanna kvar och slåss för upprättelse, eller fly fältet och rädda sig själv. Ja, så drastiskt kan alternativen för den som mobbas på sin arbetsplats formuleras.
Att få gruppen emot sig och anmäla detta som mobbning är inte alltid bästa vägen till sinnesro.
Det är ibland bättre att fly än illa fäkta, säger Kommunalarbetarens mobbningsexpert Anita von Schéele i en intervju på sidan 19, utifrån några fall där fackliga ombud kommit i kläm när de försökt göra sitt jobb. Fackliga ombud är inte bättre skyddade än andra mot arbetskamraters ogillande, trots att de försöker hjälpa medlemmar eller påtala orättvisor.
Känslor kan inte lagstiftas bort. Hur rättmätig den drabbades kamp för erkännande än kan vara kanske en anmälan inte alltid är den rätta lösningen, säger Anita.
Hennes synpunkter bygger på decenniers erfarenhet av arbetskonflikter. Hon vill därför inte skönmåla, utan säger: Sök ett annat jobb fortast möjligt om du kommer på kant med gruppen. Kampen att få rätt kan knäcka både den drabbade och dem som tar parti.
För Kommunals förtroendevalda är konflikter på arbetsplatserna mellan arbetskamrater eller mellan anställda och chefer svåra att hantera. Anställda känner sig inte stöttade, arbetskamrater känner sig utpekade.
De råd Anita von Schéele ger facket borde genomföras snarast:
Skaffa hållfasta rutiner för att hantera de fruktansvärda krafter konflikter sätter i gång. Låt aldrig arbetsplatsombuden ensamma hantera samarbetsproblem. De måste upp på högre nivå.
Ansvaret för att lösa konflikten ligger hos arbetsgivaren, men bara du har ansvar för ditt liv.