Stopp för vinst i sjukvården
Sjukhus som bekostas av det offentliga ska inte kunna dela ut vinst till aktieägare. Tillgång till sjukvård ska vara lika för alla, oavsett vem man är eller hur mycket pengar man har, enligt vårdminister Ylva Johansson.
Sjukvården ska solidariskt betalas genom skatt. Sjukhus som drivs på entreprenad ska inte längre kunna ta emot patienter med privat sjukförsäkring. Den eventuella vinsten måste återinvesteras i verksamheten.
Det är främst S:t Görans sjukhus i Stockholm, Lundby sjukhus i Göteborg och Simrishamns sjukhus som berörs av detta. De får sex år på sig att anpassa sig till de nya reglerna.
Det framgår av regeringens förslag: Driftsformer för offentligt finansierade sjukhus. Det har nu presenterats av Ylva Johansson tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet.
– Det här är en ideologisk markering för vad som ska gälla inom den offentliga vården, säger hon. Jag är stolt över vårt sjukvårdssystem. Det är — sett ur internationellt perspektiv — väl fungerande och viktigt att värna om.
Universitetssjukhusen ska drivas i offentlig regi. Inget landsting får lägga ut alla sjukhus på entreprenad, minst ett ska drivas i egen regi.
– Det innebär till exempel att Jämtlands läns sjukhus, som bara har ett i länet, inte får lägga ut det sjukhuset på entreprenad, säger Ylva Johansson.
Däremot är Ylva Johansson öppen för att ge personalkooperativ och ideella organisationer fortsatta möjligheter att bedriva vård. Till exempel Röda Korsets sjukhus och Ersta sjukhus, samt personalkooperativet Bromma geriatriken i Stockholm.
På det privata Capio som sköter vården på S:t Görans och Lundby sjukhus är reaktionerna starka.
– För att fortsätta bedriva vård skulle vi tvingas ändra bolagsordningen och det kommer vi inte att göra, säger Ann-Sofi Lodin, affärsområdeschef för Capio Sjukvård i Norden. Vi har en skyldighet at ge aktieägarna ränta på investerade pengar.
Ann-Sofi Lodin säger att det inte kommer att bli möjligt för Capio att fortsätta med sjukvård i Sverige.
Capio har expanderat snabbt utomlands och finns i en rad europeiska länder.
– I Europa, inte minst i England välkomnas privata vårdgivare som samarbetspart inom den offentliga vården, säger hon.
Kommunals reaktion är att det är bra att den offentliga vården ska vara den dominerande vårdformen. Likaså att minst ett sjukhus i varje landsting behålls i egen regi och att det inta ska gå att komma förbi kön med privata försäkringar.
Däremot har Kommunal varit tveksam till att ett privat företag inte skulle få göra vinst:
– Enligt aktiebolagslagen är det ju bolagsstämman inom ett privatägt bolag, som bestämmer hur pengarna ska fördelas, säger utredningschef Rolf Andersson.
– Just nu är det väldigt lite pengar som delas ut. Skulle de här företagen dela ut för mycket till aktieägarna får man väl pressa anbudet och ge dem mindre betalt i framtiden, tillägger han.
Förslaget ska nu på remiss till lagrådet och ska så småningom behandlas i riksdagen.