Barbro Holm tänker efter.

— Man gör ett bättre jobb om man är engagerad — och så mår man bättre.

Hon försöker beskriva vad det är som har hänt sedan hon och de andra 60 kommunanställda städarna i Eslöv drogs in i IIP för drygt två år sedan. Då var de flesta skeptiska. Ännu ett projekt, något som någon långt borta hittat på.

Men städarna hade inget val. Långsamt blev de mer och mer inblandade. Barbro blev uttagen till en nätverksgrupp med fyra personer, som i sin tur skulle leda egna grupper.

— Vi fick träffa en konsult två gånger, det var inte några långa träffar. Men hon lyckades lyfta fram vad vi hade inom oss. Ofta är det ju hos en själv som hindret finns, man stoppar sig själv, tror inte man har något att komma med.

Det var starten på en lång process med träffar och intervjuer och utbildning. Höjdpunkten kom i augusti förra året, då de fick ta emot diplomet som visade att de var certifierade. En examinator från England fanns på plats i juni och intervjuade slumpvis utvalda städare. Minst 80 procent av de anställda måste vara engagerade i arbetet och veta vilka målen är och ha formulerat egna mål, för att arbetsplatsen ska få godkänt.

Det är en skånsk vinterdag och tretton av städarna och arbetsledarna har kallats ihop till ett rum i stadshuset för att berätta om vad IIP har betytt för dem.

Precis som på deras vanliga arbetsplatsträffar är det kaffe och smörgås som gäller innan pratet kommer i gång på allvar. Från väggen tittar allvarsamma män i guldramar ner på gruppen som med ett undantag består av kvinnor i olika åldrar.

Kerstin Brink är städchef och sitter vid ena bordsändan, och hon hinner bara hälsa alla välkomna, sedan stiger sorlet och snart kommer berättelser och kommentarer och inpass bubblande. Det är omöjligt att hinna notera vem som säger vad, men här är något av allt som sades:

”Vi var ganska negativa från början, brydde oss inte. Nu har man något att se fram emot.”

”Det är bättre samarbete mellan grupperna nu, man kan diskutera allt, och alla vågar säga det de har tänkt på.”

”Förut var det bara information på våra träffar, nu har vi grupparbeten där vi diskuterar frågor.”

Innan IIP kom på tal var städarna indelade i två grupper, nu är de fyra. Ett av skälen är att det är omöjligt att vara en bra arbetsledare för 30 personer, om man ska kunna lyssna och fånga upp idéer och synpunkter från personalen.

Det kan handla om städmaterial, metoder, friskvård eller arbetstider. Och det är personalens engagemang som är det bärande innehållet i ”Investor in People”. Anställda måste bli sedda och hörda, få tid för reflektion över sitt arbete och hur de själva kan bidra till att målen med verksamheten uppfylls. Var och en formulerar också sitt eget mål under året.

På de månadsmöten som grupperna har förs minnesanteckningar. Sedan följer man upp hur det gått med det som man har beslutat att genomföra tillsammans. Goda idéer ska inte rinna ut i sanden.

”Förr körde man över människor, nu lyssnar man.”

”Vi har själva ett ansvar, vi vågar prova mer.”

Städjobb är ett tungt fysiskt arbete. För att förebygga skador finns 500 kronor till var och en för friskvård. En naprapat och massör har varit inkopplad och mycket uppskattad, nu ska fler få chans till massage. Korttidsfrånvaron har sjunkit.

Städgruppen är en av fem avdelningar inom kommunens tekniska förvaltning. Alla avdelningar har gått igenom processen och är certifierade. Men det gäller att hålla liv i arbetet, om tre år blir det nya förhör, då måste ytterligare framsteg kunna visas annars kommer IIP-skylten att plockas ner från kommunhuset.

Teknisk förvaltning är också utsatt för konkurrens från entreprenörer. Därför är kontakten med kunderna viktig. Fem grupper kommer under 2005 att arbeta med friskvård, marknadsföring, hur man kan utforma avtal, ekonomi och hur intranätet kan användas och utvecklas.

I de grupperna träffar städarna representanter för de andra avdelningarna.

Trekvart har gått, det är uppbrott. Städgruppen samlas för en gruppbild, sen rusar alla vidare till sina jobb ute på skolor och förvaltningar. Chefen, Kerstin Brink, sitter kvar en stund och tänker högt om framtiden:

— Vi är utsatta för ständig konkurrens av städbolagen. Deras anställda är 25-30 år, och de har hög personalomsättning. Men våra anställda ska hålla i trettio år, orka jobba tills de går i pension.

Det är därför både friskvård och inflytande över arbetet är viktigt, förklarar hon. I framtiden måste fler kombinerade tjänster skapas, där man städar en del av tiden, sköter andra arbetsuppgifter på resten. Idag har kanske bara var tionde en sån tjänst.

Minimalt med kemikalier i städningen, torra metoder, mer maskinell utrustning, massage, rökavvänjning, motion, lagom stora grupper, idéer som tas tillvara, dokumentation och uppföljning av nya sätt att arbeta — allt kan bidra till att det blir roligare och hälsosammare att jobba med städning.

Framgångarna med IIP på den tekniska förvaltningen har lett till att hela den kommunala sektorn i Eslöv ska IIP-certifieras. Om arbetet fullföljs blir Eslöv om några år den första IIP-certifierade kommunen i Sverige. 

Alla har egna mål

Christer Lundberg, städare och arbetsledare:
— Mitt mål är att jag ska bli bättre på data- och ekonomiprogram så att jag kan utläsa prognoser och följa hur vi ligger till i budgeten.

Stina Nilsson, kombinerad tjänst med städning och servering:
— Jag vill lära mig mer om specialkost för allergiker och andra och vara med och laga deras mat.

Laila Westlund, städar skolor:
Mitt mål var att bli bra på den torra metoden, att använda micromopp. Jag var mycket skeptisk, och det tog tid, men nu är jag bra på det. Kanske borde jag ha som mål att inte vara så envis.

Agneta Sjöholm, städare och arbetsledare:
— Mitt mål är att bli bra på att stödja våra gemensamma mål, och gruppernas mål. Dessutom vill jag lära mig mer om ekonomiprogrammet på datorn.

Barbro Holm, städar förskolor och fritids:

— Jag ville bli bättre på dokumentation. Jag skriver upp mina erfarenheter och slutsatser, t ex efter en storstädning, så att jag kan ändra på sånt som inte fungerade bra. Sen vill jag också bli bättre på att se de andra, hålla kontakt med arbetskamrater.