I hemtjänsten i Älmhult i södra Småland arbetar Maria Gustafsson. Hon började först på tisdagskvällen, när det värsta ovädret hade passerat. Men hon har ändå fått jobba under svåra omständigheter.

– Ingenting fungerar riktigt. Men vi tar oss fram till de vi lyckas nå och ger dem varm mat och kaffe. En del evakueras också till ett äldreboende, medan vissa väljer att hellre vara hemma. Hon säger att det trots allt har fungerat väl, med tanke på omständigheterna.

Äldreboendet Maria Gustafsson talar om är Solgården. Gården används nu som värmestuga för gamla och andra som har behov av att värma sig. Det finns också möjlighet att övernatta på gården.

I en annan smålandskommun, Lessebo, har det också varit tufft.

– Vi är vanligtvis 23 stycken, när stormen var som värst var det 21 extra boende, berättar Annelie Liljegren, undersköterska på Berghälla servicehus i Lessebo. Det har varit kontorspersonal här och jobbat, till och med personalchefen har jobbat hos oss. Så alla har hjälpts åt. Men visst har det varit tufft att leta sängplatser och laga mat till så många.

Hur har de gamla mått?

– Jag talade nyss med en person som just fått strömmen tillbaka. Hon sa att du ska veta att det varit ett helvete.

Hur förbereder ni er för nya oväder?

– De säger att det inte ska drabba oss så mycket, men man vet ju inte och allt är så skört nu.
Annelie säger att de trots allt har haft det relativt bra, i jämförelse med ett annat servicehus i kommunen, Furugården, där man fortfarande inte har fått elektriciteten tillbaka.