Du kan alltid söka socialbidrag sa de till mig på försäkringskassan, berättar han.

Tumskruvarna dras åt, bit för bit, för dem som råkar vara sjuka. Till 2008 ska sjukskrivningskostnaderna halveras, enligt regeringens direktiv som kom förra året. Ett läkarintyg räcker numer inte långt för att få sjukpenningen godkänd av försäkringskassan.

— Jag har läkarintyg på att jag inte bör jobba heltid. Men det bryr de sig inte om, säger Carlos Müller.

I det Sverige, som inte liknar det Sverige Carlos Müller kom till från Chile för 16 år sen, är det försäkringskassan som har befälet, konstaterar han.

I ett slitet fikarum på övervåningen i stationshuset i Södertälje serverar automaten nåt slags kaffe för två kronor muggen. Här har Carlos tagit en och annan fika under sina tolv år som bussförare. Nu vet han inte längre hur det blir.

Det började med en hälsokontroll 2002. Läkaren konstaterade att han hade hjärtflimmer. Behandling sattes in. Så småningom började han jobba halvtid och fick sjukpenning för den andra hälften. Senare upptäcktes att han också hade så kallad sömnapné med stor trötthet som följd.

Han fortsatte ändå att jobba på sin halvtid innan regeringens nya direktiv om att få ner sjukskrivningarna slog till med full kraft.

I april, i år, förklarade en handläggare på försäkringskassan att myndigheten övervägde att dra in hans sjukpenning. Två veckor senare kom beslutet på posten.
Samtidigt konstaterade försäkringskassan att han nog inte borde vara bussförare med tanke på sömnapnén, men att han däremot skulle kunna klara något annat ”lättare” arbete på heltid. Därmed har han ingen rätt till sjukpenning.

Han överklagade men fick avslag.

Hans arbetsgivare, Swebus, meddelade att det inte fanns möjlighet att omplacera honom. En månad efter den indragna sjukpenningen blev han i stället uppsagd, på grund av ”personliga förhållanden”. Samtidigt lovade arbetsgivaren att anställa honom på halvtid efter uppsägningstiden.

Den 10 november gick uppsägningstiden ut. Arbetsgivaren betraktar fortfarande Carlos Müller som anställd i och med löftet om en halvtidstjänst. Nu vill Swebus att han ska säga upp sig själv om han ska sluta som bussförare, vilket ju försäkringskassan anser att han ska.

Än är inte sista ordet sagt. Den tillförordnade driftchefen vid Swebus i Södertälje, Tor Lindström, var inte med vid varselöverläggningen med facket i våras. Han tycker att ”det verkar lite konstigt”, säger han.

Sades han upp som ett resultat av beslutet från försäkringskassan?

— Ja, det kan man säga, säger Tor Lindström.

Men motivet, som han förstått det, var att få Carlos att övergå till en 50-procentstjänst, eftersom Swebus ändå har behov av honom. Nu vill inte Carlos skriva på något papper om en halvtidstjänst. Försäkringskassan säger ju att han inte ska vara bussförare alls.

När Tor Lindström efter samtal med Kommunalarbetaren blir insatt i fallet, säger han att Swebus en gång till ska se över möjligheten till omplacering.

Hans Forsberg, ombudsman på Kommunal Stockholm, tycker också att arbetsgivaren bör undersöka omplaceringsmöjligheten närmare.

— Sen har jag uppmanat honom att skaffa ett entydigt läkarintyg på att han inte bör köra buss, säger Hans Forsberg.

I dag vet han varken ut eller in.
Han tänker i vart fall överklaga försäkringskassans beslut igen, till länsrätten. Han har också anmält sig till a-kassan och hoppas på ersättning retroaktivt.

— Jag har gått igenom värre saker i mitt liv. Det här är en bagatell egentligen. Man blir av med vissa saker men jag klarar mig på halva lönen.

Han tycker egentligen att myndigheterna har rätt. Och skulle någon kunna fixa ett heltidsjobb till en 58-åring, som han klarar av och orkar med, skulle ingen bli gladare än Carlos Müller.

— Jag säger inte att de har fel. Men jag tycker inte om metoderna. Att man från den ena veckan till den andra kan bli av med sin sjukpenning. Det borde vara en övergångsperiod på sex månader eller så. Jag visste inte när jag började jobba halvtid att jag bara hade en viss tid på mig att klara ut det här.
Bengt Almström, som är chef för samordningsgruppen vid Försäkringskassan i Södertälje, vill inte kommentera det enskilda ärendet men svarar på ”allmänna” frågor.

Varför räcker det inte med ett läkarintyg som säger att man bör jobba halvtid?

— Läkarintyget är ett underlag för vår bedömning. Sen gör vi en försäkringsmässig bedömning. Vi tittar på arbetsförmågan. En del är berättigade till sjukpenning, andra inte.

Sedan regeringen gav försäkringskassorna sitt uppdrag har antalet sjukfall där sjukpenningen dragits in ökat. Statistiken är lite svårhanterlig, det är först i år kassorna har delat upp avslutade ärenden på pågående och nya sjukfall.

En jämförelse mellan alla sjukfall under en sexmånadersperiod i fjol och en sexmånadersperiod i år, där sjukpenning inte medges, visar på en ökning med en tredjedel.

— De offrar mig och många andra, men räddar kanske 300 jobb någon annanstans. Jag förstår på sätt och vis den politiken. Men jag accepterar inte att man trampar på människor, säger Carlos Müller.