”Behoven av den här sortens barnomsorg ökar”
Rätten till barnomsorg gäller inte alla. Men det råder delade meningar om kommunerna är skyldiga att erbjuda barnomsorg under obekväm arbetstid eller inte.
Gotlands kommun har tolkat skollagen som att det är frivilligt för dem att ordna barnomsorg under obekväm arbetstid. Kommunförbundet gör samma tolkning och menar att förarbetet till lagstiftningen inte säger att det är obligatoriskt.
— Vi har helt enkelt inte det tjänsteutbudet i vår kommun. Vi kommer att gå ut med en enkät och se hur stort behovet är, men jag kan inte säga något generellt hur det kommer att bli. Om man har varit anställd av kommunen kan man tänka sig en dialog med arbetsgivaren om hur man skulle kunna lösa det. Jag kan säga att jag tycker att det är en brist att jag inte känner till det här fallet, säger Lars Danielson, barn- och utbildningschef på Gotland.
Det finns fall där länsrätter har dömt rakt motsatt kommuners beslut att inte erbjuda barnomsorg under obekväm arbetstid. Länsrätterna ser då till den paragraf i skollagen som säger att det ska erbjudas ”i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov”.
Men Louise Fernstedt, som är chef för skolsektionen på Kommunförbundet, tycker inte att det visar att de feltolkat lagen:
— Men det finns helt klart ett problem och behoven av den här sortens barnomsorg ökar. Vi är inte alls avogt inställda — frågan är bara vem som ska betala. Regeringen kan inte belägga kommunerna med nya uppgifter utan att ge nya pengar. Från vår sida är det främst finansieringen det handlar om.
Hälften av landets kommuner erbjuder inte barnomsorg under obekväma tider visade en genomgång som Skolverket gjorde 2003.