För att bränna fett behöver man äta något mindre än man gör av med i energi, som vi oftast mäter i kilokalorier. Hela kroppen behöver hela tiden energi för att fungera. Men styrkan i förbränningen beror på en rad olika faktorer som ålder, kön, träningsintensitet, kroppsvikt och vilken typ av rörelse/träning man utför.

Precis som du beskriver är ett gympapass av friskis & svettis-karaktär helt klart fettförbrännande, eftersom man gör av med 350-550 kalorier per timme beroende på ovanstående faktorer. Sådana pass ger dig också styrka och muskler, som får dig att bränna mer under hela dygnet.

Undersökningar har dessutom visat att förbränningen går på högvarv under lågintensiv träning. Då är intensiteten lite lägre än under ett gympapass, men man håller på lite längre tid. För att göra det lite enklare: en puls på 125-140 slag per minut brukar vara ett bra mått på en bra fettförbrännande kapacitet.

Morgonpromenader på ungefär en timme före frukost har också en stor fettförbrännande effekt. Gillar man kaffe är en kopp före frukost ännu mer utdrivande, men man får inte glömma att dricka vatten också.

Mitt råd är alltså att du tar några morgonpromenader i veckan och går på två friskispass, om du tycker att det är kul. Då får du en varierad och rolig träning som är lättare att hålla på lång sikt och du märker garanterat resultat!