Inget varar för evigt och det är inte så ovanligt med havererade gamla plommonträd. Vissa sorter bär överdådigt med frukt nästan varje år, som till exempel Viktoria, medan andra bär bara varannat år. Man brukar inte beskära plommonträd (stenfruktträd) så flitigt som man gör med päron och äpple. Ofta kan man se träd med spetsiga grenvinklar och invuxen bark, extra känsliga för grenbrott.

Du bör redan nu försöka balansera upp trädkronan och ta bort alla döda och torra grenar. Gräv sedan upp och skapa öppen jord runt en rejäl bit av stammen, så underlättas luftväxling, vatten- och ökat näringsupptag. Gödsla och vattna ordentligt kommande år. Bra gödsel är gräsklipp och häst-, ko-, eller pelleterat hönsgödsel i form av Binadan.

Då har du åtminstone gett trädet en chans och kan säkert njuta av plommon några år till. Under tiden kanske du skulle återplantera någon ny sort. Men det är mindre lämpligt att plantera samma sort (stenfrukt eller kärnfrukt) i direkt närhet av det gamla trädet utan att byta en stor del av den gamla trötta jorden.