Hur räddar jag plommonträdet?
Jag har ett mycket gammalt plommonträd, som gett otroligt mycket frukt. Men förra hösten gick en stor gren av och det verkar som om trädet frusit i vinter. Grenarna ser för det mesta OK ut, utom på vissa, där det finns både en frisk och en död del. Jag undrar nu om jag ska klippa bort allt det torra? I år blev det väldigt dåligt med frukt, bara 10 liter jämfört med flera hundra annars. Går det att rädda trädet?
Annelie
Inget varar för evigt och det är inte så ovanligt med havererade gamla plommonträd. Vissa sorter bär överdådigt med frukt nästan varje år, som till exempel Viktoria, medan andra bär bara varannat år. Man brukar inte beskära plommonträd (stenfruktträd) så flitigt som man gör med päron och äpple. Ofta kan man se träd med spetsiga grenvinklar och invuxen bark, extra känsliga för grenbrott.
Du bör redan nu försöka balansera upp trädkronan och ta bort alla döda och torra grenar. Gräv sedan upp och skapa öppen jord runt en rejäl bit av stammen, så underlättas luftväxling, vatten- och ökat näringsupptag. Gödsla och vattna ordentligt kommande år. Bra gödsel är gräsklipp och häst-, ko-, eller pelleterat hönsgödsel i form av Binadan.
Då har du åtminstone gett trädet en chans och kan säkert njuta av plommon några år till. Under tiden kanske du skulle återplantera någon ny sort. Men det är mindre lämpligt att plantera samma sort (stenfrukt eller kärnfrukt) i direkt närhet av det gamla trädet utan att byta en stor del av den gamla trötta jorden.