Dubbla signaler om utbildning
LEDARE: Varannan nyanställd i äldrevården saknar rätt utbildning. Det ställs inga kunskapskrav för att arbeta med äldre i dag. Larmet kom från arbetsgivarna, Kommunförbundet, i en rapport för några veckor sedan.
Av dem som arbetar i hemtjänsten saknar 4 av 10 vård- eller omsorgsutbildning. Och av alla som anställs i dag saknar 48 procent omsorgsutbildning.
”Det ställs inga krav på kunskap för att få arbeta med äldre. Inom inget annat vårdområde skulle så låg kompetens accepteras. Det handlar i grunden om samhällets syn på de gamla”, säger Inger Lundkvist, utredare på Landstingsförbundet i Svenska Dagbladet (2004-07-26).
Den utbildning arbetsgivarna tittat på räknar inte in de alternativa, lokala utbildningar som också finns. Till detta kommer den viktiga erfarenhetskunskapen, som man får genom arbetet självt.
Men ändå visar kartläggningen på stora problem. Inte minst för att yrkets status och därmed lön sjunker när det inte ställs några krav för en anställning.
Ett faktum samma arbetsgivare som oroar sig för bristen på utbildad personal drar nytta av i praktisk handling!
Arbetsgivarnas oro ter sig något märklig med tanke på hur de själva väljer bort utbildade sökande till förmån för billigare outbildad arbetskraft! De lokala facken kan berätta om en sådan destruktiv anställningspolicy, som verkligen visar arbetsgivarens dubbla ansikte. Om inte de som anställer ser utbildning som en tillgång, vem ska då göra det?
Nu ska blivande hälso- och äldrevårdsministern Ylva Johansson fixa utbildningen inom vård- och omsorgen. Ett viktigt uppdrag, där ministern förhoppningsvis dragit lärdomar av de missbedömningar hon gjorde som vd i läromedelsföretaget Att Veta.
Kommunförbundet, Kommunal, Skandia, Metall, SKTF, som också trodde på lärande via nätet och satsade stora summor på idén, har gissningsvis kommit på andra tankar. Äldrevård och omsorg handlar om mänskliga kontakter och utbildning inom detta område kräver mänskliga kontakter för att fungera.
Ylva Johansson är engagerad och drivande. I samarbete med parterna kommer hon förhoppningsvis raskt med förslag till förbättringar och ser till att dessa genomdrivs — lika över hela landet. Äldre har samma behov i Arvidsjaur som i Abbekås och det är inte en lokal fråga hur kunskapskraven ska se ut.
Men lika betydelsefullt är det lokala arbetsgivaransvaret, som både tar hänsyn de gamlas behov och möter sina anställda med tydlighet, visioner och respekt. I Falun har ett nytt arbetssätt i hemtjänsten med brukarnas valfrihet som ledstjärna höjt kvaliteten för både anställda och gamla.
Egentligen är det konstigt att det ska behövas ett projekt för det som borde vara en självklarhet, så här borde alla få ha det på äldre dar. Men brukarinflytande förutsätter personalinflytande. Den goda äldrevården kräver att utbildning måste löna sig. Vill kommunerna ha kunniga anställda måste de betala för det.