— Jag tror inte att de vågar ta bort 3-3 för oss. Vi kommer inte att orka gå till jobbet i så fall, säger Marianne Manderstedt, undersköterska på avdelning Violen vid Grönbodahemmet i Lindesberg.

Den 1 juni beslutade socialnämnden i Lindesbergs kommun att avveckla 3-3 som projekt på 14 arbetsplatser i äldreomsorgen.

Som underlag för beslutet fanns en rapport som visade på merkostnader på totalt sju miljoner kronor på grund av projektanställningar.

De flesta av projektanställda sägs troligen upp.

Under sommaren har personal demonstrerat och skrivit på protestlistor.

Samtidigt säger socialnämnden att de arbetsplatser som vill kan fortsätta jobba enligt 3-3, men i så fall inom befintlig personalbudget. Kostymen krymps alltså på grund av kommunens dåliga ekonomi.

Den 12 augusti var frågan uppe på nytt på socialnämndens bord. Ett nytt förslag från konsulten Fredrik Sjöstrand, en av dem som var med och drog i gång 3-3-projekten år 2000, hade kommit. Förslaget gick ut på att göra det något billigare med bara en liten kapning av arbetstidsförkortningen (12,5 procent i nuvarande system). Men förslaget togs inte ens upp till behandling.

— Redan den 1 juni tog vi ett nämndbeslut på att personalen får jobba enligt 3-3 om de håller sina ekonomiska ramar. Vi förstår inte varför vi ska behöva fatta det beslutet igen, säger socialnämndens ordförande Irja Gustavsson (s).

Fredrik Sjöstrand ser sitt förslag som ett förtydligande av nämndbeslutet den 1 juni, eftersom många då tolkade det som att det var slut med 3-3 i Lindesberg.

— Man tror att 3-3 ska läggas ner. Därför behövdes ett förtydligande, men man ville tydligen inte räta ut alla frågetecken, säger han.

Rapporten som låg till grund för socialnämndens beslut den 1 juni har mötts av massiv kritik. Vinsterna med systemet har inte räknats in, påpekar kritikerna.

– Det här är de kostnader som de facto finns. Sen har vi inte sagt att det i slutändan är sju miljoner minus för projekten, säger Irja Gustavsson.

Men hur går det med 3-3-modellen då?

— Jag tror att en del arbetsplatser kommer att fortsätta med 3–3. Men en del kommer välja andra scheman.

Enheterna har hösten på sig för att se över budget och personalscheman.