– Vi kan se det i de ansökningar vi fått. Det är inte genomgående för något speciellt företag, det är olika på olika platser.

Drygt 250 dispensansökningar hade kommit in till Kommunals förbundskontor under tisdagen veckan före midsommar. 58 var ansökningar om dispens från strejken, resten gällde framför allt nyanställnings- blockaden. De flesta kom från Stockholm (123), därefter Jämtland (37) och Östergötland (32). Det speglar i viss mån var de privata vårdföretagen finns.

Många ansökningar gäller semestervikarier, och ofta har företagen sökt generell dispens, inte angett vilka personer vikarierna ska ersätta.

– Sådana dispenser avslår vi alltid, säger Lenita Eriksson. Likaså är det märkligt att arbetsgivarna inte ordnat semestervikarier för länge sen. Men många lever uppenbarligen ”dag för dag”.

59 ansökningar hade beviljats.

– Det gäller speciella situationer. Det kan till exempel gälla när en vikarie akut blivit sjuk och det inte på något sätt går att undvika att en liten arbetsplats annars helt skulle bli utan personal.

Till förbundet kommer också signaler om att arbetsgivare bryter mot konfliktreglerna.

– Då tar vi ett samtal med dem och upplyser om vad som gäller, och vad de riskerar om de bryter mot reglerna, säger Håkan Lundstedt, ombudsman på Kommunals förbundskontor. I regel beror det på okunskap.

En del arbetsgivare har hotat med att återkalla redan beviljade semestrar, men det accepterar inte Kommunal.

– Skulle de göra allvar av hoten kommer vi att använda vårt tolkningsföreträde. Det finns ingen rätt i avtalet att göra så, och vi betraktar sådana försök som en otillåten stridsåtgärd, säger Håkan Lundstedt.