Kongressen beslöt att ge facken i Östeuropa extra stöd. Ulle Schmidts nödrop beskrev för delegaterna hur viktigt detta stöd är. Hon är ordförande i Ettal som samlar de estniska fackförbunden för anställda inom sjuk- och hälsovården.

Den estniska regeringen vill skapa en ekonomisk frizon för utländska företag. Kapitalisterna ska lockas att investera i landet med löften om låga skatter och billig arbetskraft som saknar skydd och rättigheter.

— Det handlar om dramatiska försämringar för oss om denna nyliberala arbetsmarknadspolitik genomförs, varnar Ulle Schmidt.
Tack vare de estniska löntagarnas protester har behandlingen av de nya lagförslagen skjutits upp till i höst.

Andra delegater från Östeuropa kunde berätta om hur de offentliganställda saknar strejkrätt eller ens förhandlingsrätt.
Deras regeringar tycks tävla i att privatisera mest. Multinationella företag från väst tar med stor aptit över kontrollen av energiförsörjning, vatten, hälsovård och mycket annat.

Kongressen diskuterade också EU:s grundlag och förslaget till tjänstedirektiv.

Irlands EU-minister Dick Roche var inbjuden som talare. Han fick ta emot uttalanden om att EU:s nya grundlag måste innehålla ett avsnitt om grundläggande rättigheter som exempelvis strejkrätt.

EU:s stats- och regeringschefer uppmanades av kongressen att inte stöda Storbritanniens Tony Blair som inte vill ha med dessa rättigheter i den nya konstitutionen.

Kongressen sa också nej till kommissionens förslag till tjänstedirektiv som innebär att hemlandets lagar och kanske också löne- och anställningsvillkor gäller om företag bedriver verksamhet i ett annat EU-land.

Flera av delegaterna vid kongressen är oroliga över att EU håller på att släppa den sociala dimensionen och enbart betonar kapitalets friheter och rättigheter.

Europafackets generalsekreterare John Monks sa i sitt hälsningstal att facken måste försöka förhindra denna utveckling, det handlar enligt honom om att vinna eller försvinna.

Ett annat hot som kongressen diskuterade är privatiseringen av offentlig verksamhet. Flera talare manade till motstånd mot all form av avreglering. Kongressen efterlyste strategier för att rädda och utveckla den offentliga sektorn i Europa.

För att klara denna kamp har facken i bland annat Italien, Frankrike och Tyskland börjat utveckla samarbete med andra rörelser, nätverk och organisationer vid sidan av partierna. I Danmark och Storbritannien har kopplingen mellan fack och socialdemokraterna upphört.

Men det kommer inte att hända i Sverige säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

— Vår facklig-politiska samverkan är unik i världen. Tack vare den har vi nått resultat som inga andra fack kommer i närheten av. Varför skulle vi då avbryta vår samverkan med socialdemokraterna?, säger Ylva Thörn.