Nya varsel mot Vårdföretagen
Kommunal lägger ytterligare strejkvarsel mot Vårdföretagen från och med midnatt den 28 juni.
All köks- och städpersonal i de privata vårdföretagen tas ut i strejk. Liksom bilförare.
Strejken vid Vårdcentralerna utvidgas också och gäller samtliga privata vårdcentraler på avtalsområdet. Sen tidigare var personalen på Vårdcentraler inom Praktikertjänst varslade om strejk.
Därutöver varslar Kommunal också om blockad mot förskjuten arbetstid.
— Med de här varslen vill vi öka trycket på arbetsgivaren. Så att vi får ett avtal där våra medlemmar får löneökningar som motsvarar vad alla andra får på svensk arbetsmarknad, säger Annica Jansson, ombudsman på Kommunal avtalsenhet.
Ari Kirvesniemi, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna säger att de nya varslen är olyckliga och ser särskilt allvarligt på en eventuell strejk vid privata Vårdcentraler.
— Där får vi se över så att det inte blir fara för människor, säger han.
Förutom vårdcentralerna tas samtliga kokerskor, kockar, köksbiträden, ekonomibiträden, skolmåltidsbiträden, kallskänkor, serveringsbiträden, städare och bilförare på avtalsområdet ut i strejk om varslen utlöses den 28 juni.
Totalt berör de nya varslen ett hundratal medlemmar.
Sen tidigare har Kommunal varslat om strejk från och med midsommarafton för samtliga vaktmästare på avtalsområdet.
All personal, utom maskin- och fastighetspersonal vid Sophiahemmet berörs också av det varslet, liksom vissa vårdcentraler och laboratorieverksamhet.
De nya medlingsförhandlingarna strandade härom dagen liksom tidigare förhandlingar.
— Det var bara att konstatera att avståndet är för stort, säger en av medlarna Jöran Tjernell.
Vårdföretagarna anklagar Kommunal för att inte vilja rubba sina tidigare positioner.
— Vi var beredda att flytta oss, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Ari Kirvesniemi.
Eftersom det var arbetsgivarsidan som kallade till nya förhandlingar så väntade sig Kommunal lite mer än det arbetsgivarna kallar för ”att flytta på sig”.
— De var beredda att lägga på tre kronor eller fem kronor. Då har man olika definitioner på vad man menar med att flytta på sig, säger Kommunals Annica Jansson.
Exakt vilken avtalslösning som har diskuterats dagarna innan strejkvarslen vill ingen av parterna gå in närmare på. Något ordentligt bud från medlarna blev det aldrig.
Så här långt har parterna stått i från varandra tidigare:
• Kommunals ursprungliga krav: Löneutrymme på 650 kronor eller lägst 3,2 procent i genomsnitt. Dessutom en individgaranti på 350 kronor och införande av lägstlöner i avtalet.
• Arbetsgivarens första egentliga motbud: högst 7,3 procent räknat på tre år. Det skulle motsvara löneökningar på i drygt 400 kronor om medellönen ligger på 16 600 kronor. Nej till lägstlöner.
• Medlarnas bud den 4 juni: Avtal på 13 månader med löneökningar på i genomsnitt 480 kronor. Lägstlöner på 13 000 respektive 14 000 kronor, förenat med vissa villkor som utbildning och erfarenhet, införs i avtalet. Ingen individgaranti.
Kommunal tackade ja. Arbetsgivaren tackade nej och förklarade att man inte kunde gå högre än till 410 kronor, när det gäller lönenivåerna. Fortfarande nej till lägstlöner från arbetsgivarna.