”Privata sektorn inte lösningen”
- Att helt överlämna elnäten till marknadens mekanismer är lika riskfyllt som att låta president Bush bli fredsängel.
Det sade Janne Rudén, SEKOs ordförande på EPSUs kongress. Kongressens budskap var att hellre satsa på offentliga lösningar.
EPSU, the European Federation of Public Service Unions, organiserar 189 fackförbund med åtta miljoner medlemmar inom offentliga sektorn och har just nu kongress i Stockholm. Där deltar 500 ombud från 33 länder.
På kongressen har antagits en resolution om Offentliga tjänster — Europas styrka.
Att den privata sektorn är mer effektiv än den offentliga har nästan blivit som en trosartikel, enda receptet, skriver EPSU i resolutionen. Det måste motarbetas.
EPSU utmanar synsättet, inte minst inom EU-kommissionen, att urskillningslöst vilja tillämpa den privata sektorn på snart sagt alla områden inom offentliga sektorn med motiveringen att ”privat är bäst”. Till och med på livsviktiga tjänster — såsom säker tillgång till dricksvatten, utbildning och hälsovård. EPSU har svårt att hitta beslutsfattare inom EU som delar fackföreningarnas ståndpunkter.
En rad talare från Europa betonade hur de privata företagens kortsiktiga lönsamhetskrav går ut över kvalité och anställningstrygghet inom den offentliga sektorn.
Dave Andersen från det brittiska fackförbundet Unison oroade sig för att den privata sektorns fått fäste även inom sektorer som renhållning. Unison har sedan länge motsatt sig att sådant som städning och kök på sjukhus överlämnas till privata företag.
Flera vittnade om de negativa följderna av att elmarknaden numera är avreglerad, att företagen inte sköter underhåll och investeringar och att konsumenterna drabbas av elavbrott.
Janne Rudén, ordförande i Seko, menade att Sverige tillhör de europeiska länder som ligger i framkant med att omsätta liberaliseringstendenserna i EU-lagstiftningen till svenska förhållanden. Det har medfört försämrade arbetsvillkor och arbetsmiljö. Han ansåg att privatiserad offentlig service som inte fungerar ska återföras till samhället.
Offentliga sektorns fackförbund vill i stället erbjuda en bra offentlig sektor av god kvalité.
Claes-Göran Thunberg, Kommunal, betonade hur viktigt det är att skapa bra barnomsorg och därmed en arbetsmarknad där både män och kvinnor kan delta. Vidare att nå sysselsättningsmålen, vilket i sin tur ökar viljan att betala för välfärdspolitiken.
Ylva Thörn, Kommunals förbundsordförande, uttryckte också i sitt inledningstal, oro över att vård och omsorg ska ses som en vara på marknaden.
I resolutionen, som antogs, betonas att offentliga tjänster inte ska ses som ett undantag vid sidan av marknaden utan tvärtom lyftas fram i EU-fördraget. EPSU kommer att bekämpa att hälso – och sjukvård, andra sociala tjänster och vattenförsörjning överförs till den privata sektorn.
De mest agitatoriska inslagen undveks dock i resolutionen. Inger Efraimsson, SKTF, sammanfattade detta med att delegaterna i grunden är överens, men har olika kulturer och bakgrund. EPSU ska inte framstå som enbart nejsägande utan tvärtom visa på konstruktiva alternativ till privata lösningar.