Må bra och bli mätt med rätt fett
Mättat. Enkelomättat. Fleromättat. Vegetabiliskt. Härdat. Animaliskt. Hur skiljer man på de olika fetterna? Vilka ska vi välja i första hand?
Mättade fetter bör vi undvika för kärlens skull. Men vi behöver fett för att må bra. Vi bör till och med äta lite mer än vi gör — av rätt fett.
Det fungerar som bränsle för kroppen. Det håller också ner det onda kolesterolet, som täpper till kärlen och bäddar för olika sjukdomar.
Satsa alltså på enkel- och fleromättade fetter och håll igen på de mättade. En enkel tumregel är att rätt fett flyter, medan fel fett är fast.
Men även rätt fett är, just det, fett! För mycket av det goda är förstås inte bra för vikten och hälsan.
Här är guiden som lotsar dig rätt i fettdjungeln:
Bra fetter
Rapsolja: Enkelomättad. Liknar smör i smaken i kallpressad form, annars neutral. Används vid stekning och fritering, god också i dressingar.
Olivolja: Enkelomättad. Doftar oliver i kallpressad form, annars neutral. Används vid stekning och bakning, som krydda och i dressingar.
Jordnötsolja: Enkelomättad. Smakar jordnötter i kallpressad form. Annars mildare. Används vid stekning, bakning och i dressingar.
Flytande margarin: Enkelomättat. Används vid all sorts matlagning och bakning.
Bordsmargarin som Becel är fleromättat och innehåller växtsteroler, som sänker det onda kolesterolet. Läs på förpackningen! Används i stället för smör på smörgåsen.
Solrosolja: Fleromättad. Rik på vitaminer, särskilt vitamin E. Kallpressad smakar den solrosfrön, annars neutral. God som dressing och bra till bakning.
Majsolja: Fleromättad. Neutral i smaken. Används mest till dressingar och i bakning.
Sojaolja: Fleromättad. Oftast neutral smak och används då gärna till wokade rätter. Olja med fisksmak är perfekt för asiatisk matlagning. Används till stekning, bakning och dressingar.
Vetegroddolja: Fleromättad. Kallpressad smakar den vete, annars neutral. Rik på E-vitamin. Den kallpressade är särskilt god i vegetarisk mat. Används till dressingar och bakning.
Valnötsolja: Fleromättad. Smakar valnöt. God i dressingar och efterrätter.
Bra fett finns också i mat som lax, strömming, sill och makrill och i mandel, nötter, frön, vetegroddar, avocado, oliver, kikärtor och sojabönor.
Dessutom i vilt, som älg och rådjur.
Mindre bra fetter
Animaliskt fett: Mättat. Finns i mjölk, smör, grädde, ost och feta köttprodukter som charkvaror och rött kött (gäller ej vilt). Satsa på lightprodukter utan smaktillsatser, som lätt- eller minimjölk, lättfil, lättyoghurt, mager ost och så vidare.
Palmkärnsolja: Mättad. Neutral smak. Kallas kokosfett i fast form och används vid fritering och stekning.
Härdat fett eller transfettsyror: Från början nyttiga vegetabiliska oljor eller fiskoljor, som härdats kemiskt för att bli hårda. Används exempelvis vid tillverkning av bagerifetter och i snabbmat som pajer, pommes frites, donuts och kex. Extremt onyttiga. Läs på förpackningarna.
Fast margarin som Milda är vegetabiliskt, men innehåller både mättat (ca 33 procent) och omättat fett (ca 42 procent). Används till all sorts matlagning och bakning.
Källor: Livsmedelsverket, ”Allt om fettförbränning” av Fredrik Paulun, Tidskriften I Form.