Kriminalvårdare toppar försäkringsbolaget AFA:s lista över de farligaste jobben. Hela 73 procent av olycksfallen bland dem beror på hot eller våld, jämfört med 11 procent i genomsnitt bland alla yrken.

En annan vanlig händelse bakom olycksfall i arbetet är ”akut överansträngning”. Bakom den rubriken döljer sig situationer som ofta drabbar personal i vård och omsorg: t ex att man knäcker ryggen när man ska försöka lyfta en patient.

AFA:s senaste rapport över allvarliga arbetsskador och långvarig sjukskrivning i Sverige visar i övrigt att olycksfall i arbetet ligger på en ganska jämn nivå, cirka 25 000 godkända per år. Moderna säkerhetsanordningar och krav på systematiskt arbetsmiljöarbete har inte sänkt siffrorna.

Långtidssjukskrivningar och aktivitetsersättningar ökar i de yrkesgrupper som är försäkrade genom AFA och därmed omfattas av AGS och AGS-KL, det vill säga de flesta. Statligt anställda och privatanställda tjänstemän är inte med.

För att veta var man bör sätta in förebyggande åtgärder har AFA gjort en bedömning av yrkena där man löper störst risk att bli sjukskriven mer än 90 dagar.
På den listan kommer undersköterskor och vårdbiträden på fjärde plats efter träindustriarbetare, städare/fönsterputsare och metallarbetare.

Åtgärder som AFA föreslår för att få ner olycksfall och långa sjukskrivningar är bland annat förbättrad förflyttnings- och bevakningsteknik samt friskvård.

— Man måste också bli duktigare på att analysera arbetet inom barnomsorgen och vård och omsorg, säger Tore J Nilsson på AFA.