– Det handlar främst om arbetsplatser i Stockholm, Skåne och Östergötland, säger Liza di Paolo Sandberg, ombudsman på Kommunals förbundskontor. Det är inte så konstigt, eftersom det framför allt är där företagen finns.

– En del har begärt generella dispenser som vi naturligtvis säger nej till. Det gäller till exempel Falcks ambulanser. Några dispenser har vi sagt ja till, bland annat anställda som på sin övertid är inkallade för att vara med i förhandlingar vid länsrätten.

I Skåne förklarade arbetsgivaren på Falcks ambulanser att man skulle sätta in sjuksköterskor när det fattades folk i ambulansen.

– Vi har förklarat att det som var normalt före konflikten också ska gälla under konflikten, och våra fackliga företrädare kommer att bevaka att det blir så, säger Liza di Paolo Sandberg.

Kommunal har kontaktat andra fackförbund och begärt att de ska vara neutrala i konflikten. Det gäller SKTF och de olika förbunden, till exempel Vårdförbundet och Läkarförbundet, som har medlemmar inom vården.

Blockaden gäller arbetsgivare anslutna till Vårdföretagarna, till exempel Carema, Care Partner AB (fd ISS Care), Capio-koncernen, Medihem (Praktikertjänst) och Falck ambulans.