För att resa in i Sverige krävs för alla EU-medborgare ett pass eller id-kort där medborgarskapet framgår. Dessutom krävs det uppehållstillstånd om man vill stanna i Sverige längre än tre månader.
Alla – även barn – måste lämna in en ansökan. Uppehållstillståndet kan dock sökas på plats i Sverige.

För att få uppehållstillstånd krävs följande:

· Arbetstagare måste bifoga ett anställningsbevis med anställningstid och anställningsform. Om anställningen är kortare än ett år gäller uppehållstillståndet för den tid som anställningen varar.
Är anställningen längre än ett år gäller uppehållstillståndet i fem år.

· De som blir pensionärer under sin tid i Sverige får stanna om de bott här i minst tre år och arbetat under de senaste 12 månaderna.

· Egna företagare måste styrka detta genom registreringsbevis eller f-skattsedel.Uppehållstillståndet gäller i fem år.

· Konsulter eller frilansarbetare (som tillhandahåller någon slags tjänst) får uppehållstillstånd för den tid som arbetet pågår.

· Studenter måste vara antagna till en utbildning på lägst gymnasienivå, försäkra att försörjningen är tryggad och att de inte kommer att belasta det svenska socialförsäkringssystemet samt ha en heltäckande sjukförsäkring som gäller i Sverige. Då gäller uppehållstillståndet för den tid som utbildningen varar, är den längre än ett år gäller tillståndet för ett år i taget.

· Pensionärer måste kunna visa att de har pengar motsvarande svensk folkpension (ca 4600 kronor i månaden efter skatt).
Normalt får man då uppehållstillstånd för fem år, men det kan omprövas efter två år för dem som inte kan försörja sig.

· Övriga kan få uppehållstillstånd om de klarar av att försörja sig, det kan vara genom förmögenhet eller heltäckande försäkringar.

· Anhöriga till personer som fått uppehållstillstånd får detsamma och för samma tid som sin släkting.

(Källa: Migrationsverket)