Ann-Catrin Ivansen arbetar inom omsorgen i Sundsvall och är skyddsombud och medlem i Kommunal.

Vad väntar du dig av att vara med i rådet?

— När Hans Karlsson ringde och talade om att jag var utsedd, sa han att han ville ha färska kunskaper från arbetsplatserna. Det ska han få. Jag kan också lära mig nya saker där.

Vågar medlemmarna ställa krav på god arbetsmiljö, nu när arbetslösheten stiger?

— Ja, om vi från facket tydligt lyfter upp arbetsmiljön och talar om vad man har rätt att kräva. Att man får säga ifrån ”Vi orkar inte mer”. Själv lärde jag mig att våga tack vare kurser inom facket och tack vare en bra, uppmuntrande chef.

Vilka är problemen nu inom vård och omsorg i Sundsvall och Timrå?

— Konkreta saker som belysning och lyfthjälpmedel fungerar bra nu. Men stressen är stor.

— Vi jobbar med konsekvensbeskrivningar. Skyddsombud och arbetsgivare går samma kurser om hur man gör. Det är nödvändigt att beskriva följden av nedskärningarna och gå igenom vilka uppgifter som kan tas bort.

— Sedan ska arbetsgivaren klargöra vad kommunen kan erbjuda. Medlemmarna ska inte behöva förklara varför de inte hinner göra allt som förut. Om chefen inte klarar av den uppgiften, så får hon gå till nästa nivå. Politikerna i kommunen är ytterst ansvariga.

Har ni några framgångar inom arbetsmiljön?

— Vi har lyckats bra med Dialogutbildning från Kommunals Komanco. Man lär sig förstå andra människor och lösa problem tillsammans. Nu köper arbetsgivaren dialogutbildning till alla arbetslag inom socialtjänsten.

Hinner du arbeta i ditt yrke inom omsorgen om utvecklingsstörda?

— 60 procent av arbetstiden ska jag arbeta fackligt. På sista tiden har det blivit mer, för jag har nyss blivit regionalt skyddsombud också. Men jag vill behålla förankringen i det vardagliga. En förtroendevald ska kunna gå tillbaka till arbetsplatsen.

En kommunalare till är med i arbetsmiljörådet, Örjan Byström skyddsombud och skötare i Vänersborg. Åtta av de 16 ledamöterna är skyddsombud. Arbetslivsminister Hans Karlsson ska leda rådet.