En del miljarder måste ses som grundläggande ”underhåll”. Men några förslag för att pressa tillbaks arbetslösheten är nya, exempelvis pengar till förskolan.

Allt som görs är förstås bra, även om pengarna inte räcker i kampen mot arbetslösheten, som nu är 5,3 procent, och 8 procent när alla i åtgärder räknas med.

Målet att 8 av 10 i arbetsför ålder ska vara sysselsatta nås inte det här budgetåret heller, trots att konjunkturen är på väg upp. Det behövs mer stimulanser.

”Massarbetslösheten och utanförskapet riskerar att åter få fäste i Sverige. I dag förvägras totalt en miljon människor tillträde till arbetsmarknaden genom antingen arbetslöshet, sjukskrivning eller förtidspension”, skriver LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin i LO-tidningen (11/2004). Hon vill, med rätta, se arbetslösheten som den viktigaste frågan på socialdemokraternas mellankongress i april, där tillväxten ska stå i fokus. 100 idéer presenteras i den socialdemokratiska partistyrelsens förslag till en ny tillväxtpolitik.

Om dessa också ger ett tryggare arbetsliv och fler jobb återstår att se. Att frågan om heltider och deltider skapar spänningar i rörelsen är tydligt. Det är inte lätt att skriva en lag som både tillfredställer löntagarnas krav på trygghet och arbetsgivarnas behov av flexibilitet. Men det är konstigt att arbetsgivarna, antingen de är offentliga eller privata, hittills inte behövt ta några konsekvenser av den otrygghet deras anställningsformer skapar. I stället är det enskilda anställda och trygghetssystemen som fått betala priset. I dag är det nära 15 procent av arbetskraften som försöker överleva på tillfälliga jobb.

Ett förslag om att försämra deltidsarbetslösas möjligheter att stämpla var på väg in i budgeten, men kom aldrig med. Det är bra. Att missbruka arbetslöshetsersättningen eller sjuklönen och ”leva på bidrag” är ju inte bara en fråga för löntagarna. Säkert är det en och annan som missbrukar försäkringen. Men framförallt är det ju arbetsgivarna som drar nytta av systemet. För hur skulle de annars klara att utnyttja folk med dåligt avlönade timanställningar? Snacka om bidragsberoende!

Anne-Marie Lindgren, chef för socialdemokratiska tankesmedjan Idé & Tendens föreslår i Aktuellt i politiken (5 april 2004) en flexibilitetsavgift för företag med hög andel visstidsanställda. Idén är inte dum. Varför ska löntagarna och våra försäkringar betala företagens behov av flexibilitet, medan arbetsgivarna själva slipper ta sin del av ansvaret? A-kassan och sjukförsäkringen ska inte hålla kommunerna och näringslivet under armarna.