Planerna på utbildningssatsningen presenterades redan för flera månader sedan. I och med regeringens vårproposition redovisas lite mer fakta. Men allt är långt ifrån klart.

Utbildningsminister Thomas Östros säger att syftet är att både minska risken för friställningar av personal och att stärka kompetensen inom skola, vård och omsorg.

Varje kommun och landsting kommer att få ett antal studiestöd att fördela under 2004 och 2005.

— Bland de anställda som anmäler intresse ska de särskilt prioritera de som har en ofrivillig deltidsanställning, säger han.

Högst hälften av studieplatserna blir inom högskolan. Östros syftar bland annat på förskollärar- och sjuksköterskeutbildning. Dessa utbildningar är fleråriga men studiebidraget kan max utgå 40 veckor på halvfart. Östros ser sin studiesatsning som en bra start för den som vill skaffa sig en sådan utbildning. För högskoleutbildningen utlovar staten bekosta 3 000 studieplatser på halvtid.

Än finns dock inga konkreta besked om vilka utbildningar det blir och var. Om riksdagen bifaller regeringens förslag är det meningen att kommuner och landsting ska komma överens med högskolor och universitet.

De andra 3 000 personerna ska gå på Komvux. Östros har nämnt undersköterskeutbildning som ett exempel. Den utbildningen får kommunerna bekosta med det bidrag som de idag får till vuxenutbildning.