Kommunen ska, enligt domen, betala 100 000 kronor i skadestånd till de båda vårdbiträdena samt lön retroaktivt för ett och ett halvt år.

Domstolen har helt och hållet gått på Kommunals linje och ogiltigförklarat avskedandena.

— Det beslut som kommunen tog att avskeda kvinnorna var politiskt färgat och grundade sig på en rädsla över de reaktioner som uppstod. Det fanns inte saklig grund vare sig för avskedande eller för uppsägning, säger det ena vårdbiträdets försvarare Kjell-Åke Lundin.

Händelsen i januari 2002 fick stor massmedial uppmärksamhet. En son till en av de boende på vårdhemmet, hade i smyg placerat en bandspelare inne hos sin mamma. Bandinspelningen nådde så småningom massmedia. Gislaveds kommun ansåg att det som sades på bandet av de båda vårdbiträdena var så kränkande att de var tvungna att stänga av dem omedelbart och senare avskeda dem.

Kommunal ansåg att kommunen gjort fel, drev frågan vidare och yrkade på skadestånd. Kommunens egen utredning visade på så påtagliga brister i arbetsorganisation och ledarskap att inte de båda medlemmarna enbart kunde lastas för det som hänt, ansåg Kommunal.

— Kommunen borde ha tagit sin egen beställda utredning, där det framfördes mycket kritik, på betydligt större allvar, säger Peter Hammarin, ombudsman för Kommunal i avdelning Jönköpings län.

Han anser att domen kan få principiell betydelse på så vis att den visar att arbetsgivaren har ett stort ansvar för att det finns ett ledarskap som fungerar.

Tingsrätten har resonerat på samma sätt som Kommunal. Rätten påpekar visserligen att flera av de yttranden som hörs på bandet kan anses som olämpliga. Men det går inte med bandet som utgångspunkt visa att de båda kvinnorna misshandlat den gamla kvinnan fysiskt och/eller psykiskt, förklarar tingsrätten.

Domen i Värnamo tingsrätt handlar bara om själva avskedandena. De två vårdbiträdena har sen tidigare friats från alla brottsmisstankar.

Förutom 100 000 kronor i skadestånd döms kommunen att betala ut retroaktiv lön från och med den dagen avskedandena verkställdes till och med en dagen den rättsliga processen inleddes. Kommunen måste också stå för vårdbiträdenas rättegångskostnader. Totalt kostar de felaktiga avskedandena Gislaveds kommun nästan en miljon kronor.

— Jag är oerhört förvånad över domen, lindrigt sagt kommenterar Bengt Pettersson (c) socialnämndens ordförande i Gislaved.

Kommunen har tre veckor på sig att överklaga domen. I så fall hamnar ärendet i Arbetsdomstolen.