Erbjudande om heltid upprör facket
Deltidarna i Borlänge har fått brev som erbjuder heltid.
- Vill cheferna skrämma bort folk? Undrar fackets vice ordförande Marianne Qvist, och angriper de krav som ställs i brevet.
I brevet står det vad man ska stå till förfogande för, utöver sin nuvarande deltid:
1. Den nya tiden ska vara rörlig, inte schemalagd.
2. Då kan man också placeras på olika ställen efter behov.
– Schemalagd arbetstid är en självklar princip, säger Marianne Qvist. Om en särskild person vill ha sin resterande tid som pool-tid, så är det okej, inte annars.
– Att jobba på en annan arbetsplats kan gå, om det är till exempel en annan avdelning på sjukhemmet, men då ska det vara i anslutning till arbetstiden. Resultatet får inte bli delade turer.
Kommunfullmäktige i Borlänge har beslutat om heltid för alla deltidare som så önskar, senast 2008. En av politikerna (s) är faktiskt Marianne Qvist.
Hon är upprörd över att cheferna inte först diskuterade med facket. Brevet borde bara ha frågat ”Vill du ha heltid?”
Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson säger, att en sådan omläggning kräver eftertanke.
– Man måste absolut minimera arbete som förläggs hipp som happ, utan schemalägga så mycket som möjligt. Uttrycket ”till förfogande” i brevet skapar osäkerhet.
Pia Joelsson är en av resultatenhetscheferna:
– Hur flexibiliteten ska se ut får vi diskutera senare, då är det dags för förhandlingar. Vi har gjort studiebesök i Bollnäs och Sandviken, som redan genomfört heltid.
Enligt Pia Joelsson ska man sträva efter närhet, men ändå kan man faktiskt råka ut för att få både olika arbetsplatser och flexibel tid. Inom vårdförvaltningarna finns 1 300 deltidare.
Hur gick det då i Bollnäs?
Facket, även arbetsplatsombuden, var med från början.
Flexibilitet nämndes i ett första brev, men inte så kategoriskt som i Borlänge.
Principen var närhet och inte för mycket bilresande.
Flexibla arbetstider, med till exempel tvättstugescheman, har blivit en vanlig lösning, fastän det inte var meningen från början.
Inom äldreomsorgen vikarierar de i andra grupper som har samma chef. Enda kombinationen är personlig assistent i särskolan, kombinerat med kvällar och helger i boendet.
Enligt Kommunals ordförande Christina Hildingsson har det mesta fungerat bra.