— Allt hänger i luften, vi vet inte mer än att landstinget har räknat fram att 126 undersköterskor och skötare är övertaliga i västra Östergötland, säger Maj Karlsson, ordförande i sektion 11 i Motala.

Landstinget i Östergötland ska under ett år spara 300 miljoner kronor.

På lasarettet i Motala kommer förlossningsavdelningen och akutkirurgin att stängas. De tidigare förhoppningarna om ett 30-tal fler jobb på ortopedin för höft och knäoperationer har också grusats.

Ortopedin kommer att klara sig med lika många anställda, avdelningschefen där hänvisar till nya, effektivare arbetsmetoder. Med minskade vårdplatser uppstår också en övertalighet bland anställda.

Om allting går som landstinget har planerat kommer en del av dem som är övertaliga på lasarettet sägas upp enligt turordningsregeln. De som är över 58 år kommer att erbjudas tidiga pensionsavgångar och avgångsvederlag.

— Medelåldern bland undersköterskorna på lasarettet är hög. Vi var utsatta för stora nedskärningar under 1990-talet och redan tappat två generationer, säger Maj Karlsson. Oron är stor och många mår dåligt. Särskilt de som har varit uppsagda tidigare och fått fastanställning på nytt för tre år sedan.

Andreordförande i sektionen Ingvar Ståhl berättar att det är ett fruktansvärt svårt läge som de anställda befinner sig i. Han hänvisar till att politikerna bara för ett år sedan lovade att det inte skulle bli några nedskärningar. Och därför är besvikelsen stor bland medlemmarna.

Ingvar Ståhl, tror att många kommer att tvingas gå i förtidspension men att det inte är en hållbar lösning.

— Vi avråder medlemmar från att acceptera förtidspensioner eftersom de endast skulle få 73 procent av lönen. En förtidspension innebär en standardsänkning.

— Vi kommer att driva hårt att vi inte accepterar några varsel. Arbetsgivaren måste hitta lösningar. Vi har opinionen med oss och kommunalare i lasarettet i Motala är engagerade.