Jobba fackligt — en ekonomisk förlust
I nio av tio sektioner tycker Kommunals företrädare att de förlorar ekonomiskt på att arbeta fackligt. Detta trots förbundets princip om att ingen ska förlora ekonomiskt på att ta fackliga uppdrag.
När arbetsgivaren vägrar att betala för facklig tid görs avdrag på lönen. Det fackliga ombudet förlorar då också semesterlön. Hon kan ta ut alla sina semesterdagar, men någon eller några av dessa kan bli utan ersättning.
Avdrag på lönen kan också påverka hur stor inbetalning som görs av arbetsgivaren till det fackliga ombudets pensionssparande.
Villkoren för avdrag skiljer sig åt mellan olika avtal och arbetsgivare. Och kompensationen från Kommunal varierar mellan avdelningar och sektioner.
Endast 10 procent av Kommunals sektionsordförande svarar i vår enkät att avdelningen eller sektion betalar full kompensation för avdrag vid fackligt arbete på lön, semesterlön och pensionspremie.
En sektion som har medlemmar hos kommunen och privata arbetsgivare svarar att den inte har råd att betala ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
Arbetsgivare gör bland annat avdrag för fackligt arbete som inte rör den egna arbetsplatsen.
Kommunals sektioner får därför problem när kommuner och landsting privatiserar eller lägger ut verksamhet på entreprenad. Då gäller inte längre den fackliga tiden inom kommunen eller landstinget för denna verksamhet, eftersom det berör en annan arbetsgivare.
Det skapar problem om det inte finns en facklig verksamhet hos den nye arbetsgivaren, exempelvis hos en entreprenör med bara några få anställda. Kommunals medlemmar på dessa arbetsplatser blir beroende av att sektionen bevakar deras löner och anställningsvillkor.
I vår enkät svarar cirka en fjärdedel av dem som har erfarenhet av offentligt och privat anställda i samma sektion, att kommunen eller landstinget då gör löneavdrag.
Även bemanningen av de fackliga expeditionerna påverkas. De privat anställda har sällan tillräckligt med betald facklig tid för att vara på expeditionen för att svara på medlemmarnas frågor. Sektionen missar på det sättet viktig kompetens och erfarenhet, vilket försämrar servicen till medlemmarna.
Här är några av de kommentarer som gavs i enkäten:
• När vi arbetar fackligt får vi inte ut den OB-ersättning som vi annars skulle ha haft (sektion i en kommun).
• Våra arbetsplatsombud som måste arbeta fackligt när de enligt schemat skulle ha varit lediga får ingen kompensation av arbetsgivaren (kommunsektion).
• Sektionen får betala för kurser med mera eftersom vi har så små arbetsplatser. Arbetsgivarna väljer troligen annars att anställa ej fackligt aktiva (lantsektion).
• Det kan vara svårt att få ledigt med betalning för fackliga kurser och konferenser (sektion för privat anställda).
• Sektionen har inte råd att ersätta förlorad arbetsförtjänst. De privata arbetsplatserna är för små för att en enskild arbetsgivare ska betala för en förtroendevald som vill jobba på sektionsnivå (sektion för kommunalt och privat anställda).