— Varje helg när vi kör runt hittar vi ungdomar som ligger berusade, utslagna, övergivna av sina kompisar. Vi får köra dem till ungdomsmottagningen eller hem, fast det egentligen inte är vårt jobb. Men de kan ju inte ligga där, säger han och suckar.

Att ungdomar gärna testar droger är inget nytt. Men ändå är det obegripligt hur lite vi vuxna verkar ha att sätta emot. Tycker vi att det ”hör till” att bli full eller påtänd när man fortfarande är minderårig?

I dag verkar de krafter som tjänar på droghanteringen i godan ro få trumma in sina förföriska budskap via kanaler som har tonåringarnas öron och ögon. Ett exempel är Vecko-Revyn, som vänder sig till tjejer i åldern 15-19 år. Tidningens förhärligande av spriten har gett dem utnämningen årets alkoblaska av Ungdomens Nykterhetsförbund.

Nu ska Ungdomens Nykterhetsförbund titta på alkoholpropagandan i teve. Ett program som kanske då kvalar in är — hör och häpna — årets Julkalender, som med budskapet ”vi grabbar gillar öl” redan fått kritik av alkoholläkaren Sven Andreasson. Att drickandet framställs i en positiv dager där unga människor är målgruppen är helt i strid med SVT:s policy, menar han.

Barn som redan haft för mycket ölburkar och fulla vuxna runt sig i soffan håller säkert med.

PS: När jag cyklar hem hör jag i radions Studio 1 (P1) om en köksmässa med mycket rödvin skvalpande i glasen. Vrider om till lokalradion, som sänder ett utdraget inslag om SM i drinkblandning. De nyktra ungdomarna har mycket jobb framför sig. DS