FYSS betyder ”fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling”. Boken som är den första i sitt slag i världen har utarbetats på initiativ av Svenska Folkhälsoinstitutet, FHI, Yrkesföreningar för fysisk aktivitet, YFA.

Man har även skapat en receptblankett där läkaren kan ange typ av fysisk aktivitet och hur länge den ska utföras.

Lämplig, och även olämplig fysisk aktivitet, redovisas i FYSS av expertläkare för 30 diagnoser, bland annat astma, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. I en senare rapport ska FHI redovisa en långtidsuppföljning på patienter som ordinerats fysisk aktivitet.

Bakgrunden till FYSS är kombinationen ökad läkemedelsanvändning och minskad fysik aktivitet hos befolkningen, berättar Gunnar Ågren, generaldirektör för FHI.

— Om folk skulle följa vårt råd att motionera en halvtimme om dagen skulle det vara den enskilda sak som förbättrade folkhälsan mest, säger Gunnar Ågren.

Sedan 2001 har nio vårdcentraler arbetat med att ta fram metoder för hur man skriver ut motion på recept. Idag använder sig 75 vårdcentraler av metoden.

Nu ska läkarna i primärvården utbildas. FHI anser att primärvården är den organisation som bäst lämpar sig för att sprida kunskap om hur man botar och förhindrar sjukdom med fysisk aktivitet. Ungefär halva befolkningen beräknas passera primärvården under ett år, efter fyra år så gott som hela.

Läkaren Maj-Lis Hellenius har arbetat med ”friskvård på remiss” i 15 år i Sollentuna. Hon har kunnat se radikalt förbättrade värden hos patienterna bland annat vad gäller blodfetter.
Vid vissa sjukdomar kan man först pröva fysisk aktivitet under ett halvår innan man skriver ut läkemedel.

Läs om FYSS på nätet: www.fyss.se och www.fhi.se