I våras kom Kommunals undersökning ”Har löner födelseland?”. Enligt den har medlemmar som kommer från länder utanför EU i genomsnitt 500 till 1000 kronor lägre i lön jämfört med övriga medlemmar.

— Vi såg inte löneskillnader mellan medborgare i Norden. Men för de som kommer från länder utanför EU är lönerna är10 till 14 procent lägre. Det är höga siffror eftersom kommunalare har en sammanpressad lönestruktur med väldigt små löneskillnader, säger Bodil Umegård som har gjort undersökningen.

Framförallt är det ingångslönerna som är mycket lägre för invandrare från länder utanför EU. Därför blir också löneutveckling sämre.

— Man skulle kunna tro att anledningen till att lönerna är lägre i statistiken är att invandrare från länder utanför EU jobbar som städare eller ekonomibiträden. Det stämmer inte. De flesta jobbar som vårdbiträden och undersköterskor, Kommunals framtidsyrken. På alla variabler har de lägre löner, säger Bodil Umegård.

Även anställningsvillkoren ser annorlunda ut. Nästan hälften, 47 procent, av kommunalarna som kommer från länder utanför EU har tillfälliga anställningar. Den siffran ligger på 18 procent för övriga medlemmar.

— Arbetsgivaren tror att de gör en tjänst när de anställer eftersom många invandrare har en utsatt position i arbetsmarknaden, säger Bodil Umegård. De flesta får gå in som vikarier med dålig ingångslön och blir de sedan fastanställda är det med samma låga ingångslön.

Under avtalskonferenserna som har pågått runt om i landet under hösten stod frågan på dagordningen. På en av avtalskonferenserna i Stockholms län berättar ombudsmannen Tom Jansson att kännedomen om att invandrare från länder utanför EU har lägre löner är ny.

— Vi har inte reagerat kraftfullt hittills därför att vi inte har känt till det, säger Tom Jansson. Vi måste jobba för få in fler medlemmar med invandrarbakgrund. Vi måste satsa på att stärka arbetsplatsombuden, de ska kolla på anställningsavtal och löner.

Vad kan då kommunal göra åt löneskillnaderna?

— Man kan ta fram statistik som gäller den egna sektionen för att se om lönediskriminering förekommer. Det viktigaste är att kontakta Kommunal på arbetsplatsen. Framförallt innan man skriver på anställningsavtalet, säger Tom Jansson.