— Jag tänker mycket på hur jag ska orka fysiskt, orka jobba tills pension. Men jag försöker förtränga oron, säger EvaWallin.
På hennes äldreboende kommer det att vara helgbemanning hela veckan från och med tredje november.
Arbetsstyrkan på dagen minskar från tre till två personer på varje avdelning.
— Vi kommer också att arbeta varannan helg. Två av tre helger som vi arbetar blir det delade turer, säger Eva.
Då delas arbetsdagen upp i två arbetspass. Först arbetar man från 7.00 till 13.30, är sedan ledig fram till 17.00 för att därefter arbeta till 21 .30 på kvällen.
Mellan arbetspassen åker hon hem och sover för att orka med nästa pass.
— De helger man arbetar delad tur känns det som om man bor på jobbet, säger Eva. Det är många tunga lyft och det känns i kroppen.
Gunborg Åkerberg är deltidssjukpensionär och slipper därför de delade turerna, men hon är orolig för sina arbetskamrater.
— De politiker som påstår att det blir samma vård med färre anställda vet inte vad de pratar om. Vi är inga robotar. Vården kommer att försämras och det är politikerna i stadshuset som bär ansvaret. Mats Sjöström borde avgå, säger Gunborg. De har ljugit tillräckligt!
Från den stora balkongen på avdelning 3B ser man lummiga Stadsparken. Det är ditåt Eva pekar.
— Vi har redan nu svårt att hinna gå ut. När vi blir två på dagarna kommer vi aldrig någonsin att kunna gå ut med de gamla. Eller städa hos dem, det får gro igen helt enkelt!
De nya schemana har anmälts till Arbetsmiljöverket men där sa man att det inte kunde göras något åt dem. Kommunal har även begärt en konsekvensbeskrivning av arbetsgivaren. Men högljudda protester mot nedskärningarna har uteblivit.
— Man blir uppgiven och tappar gnistan. Vi är kvinnor som arbetar inom vården, därför tar man oss inte på allvar. Det här är som ett slag i ansiktet, säger Eva Wallin.