S vill fortfarande stoppa pälsdjursuppfödning
Utredningen om pälsdjursnäringens framtid förordar inte ett förbud av etiska skäl. Däremot tycker man att näringen bättre måste anpassas till djurskyddslagen.
Men socialdemokraterna står fast vid sitt kongressbeslut om ett förbud på etiska grunder.
— En utredning kan inte överpröva ett kongressbeslut. Vi tycker att man ska förbjuda näringen av etiska skäl. Regeringen kommer att lägga fram ett förslag till förbud till riksdagen så snart som möjligt, säger Lars Stjernkvist, partisekreterare i socialdemokraterna.
Utredare Eva Eriksson menar dock att ett förbud på etiska grunder skulle innebära en nyhet i svensk rätt.
— Det innebär ett nytt grepp — att man skulle ändra grundlagen. Jag menar att man inte utifrån svensk grundlagsstiftning idag kan göra det, så jag avvisar det i utredningen. Men visst finns det möjlighet att ändra grundlagen om det är det man vill, säger Eva Eriksson.
Utredningen tar istället utgångspunkt i att pälsdjursuppfödningen måste anpassas till djurskyddslagen som säger att djuren ska ha möjlighet att bete sig naturligt. Idag följer inte näringen lagen eftersom minkarna enligt flera rapporter uppvisar ett stereotypt beteende.
— Det är ett monotont beteende som uppkommer för att bemästra stressen med att vara i fångenskap, förklarar Eva Eriksson.
Arbetet för att minkarna ska ha möjlighet till ett mer naturligt beteende måste gå snabbt, menar utredningen. Den poängterar att ansvaret ligger på minknäringen och att näringen bör läggas ner om det inte sker förbättringar.
Senast 2010 ska minkarnas beteende ligga på en ”acceptabel” nivå. Men vad som kan anses vara acceptabelt och på vilket sätt minkarnas förhållanden ska förbättras för att bli mer naturliga är det ingen som vet. Trots att minknäringen funnits i Sverige sedan 1930-talet har det aldrig bedrivits någon forskning om minkarnas beteende i Sverige.
— Omställningstiden måste vara parallell med fältforskning om minkarnas beteende. Den forskningen måste omedelbart sättas igång. Slutsatsen är att minknäringen naturligtvis måste ta sitt ansvar för att leva upp till djurskyddslagen. Myndigheterna borde ha tryckt på mycket mer än vad man har gjort, säger Eva Eriksson.
Större burar är en del man ska titta på, att berika burmiljöerna en annan och utfodringen en tredje. Vad gäller burmiljöerna är minkarnas naturliga behov av simvatten något som man idag saknar forskningsunderlag om.
Om förhållandena för djuren inte förbättrats år 2010 bör näringen helt eller delvis läggas ner menar man i utredningen. Liknande förslag har nyligen föreslagits i Norge och Danmark.
Roger Pettersson, politisk ansvarig på Djurens rätt om utredningen:
— Det finns en politisk majoritet som är för ett etiskt förbud och det finns inget i den här utredningen som stänger dörren för ett förbud på etiska grunder. Jag räknar med att ett förbud kommer att gå igenom. Dessutom slår utredningen fast att minknäringen inte följer djurskyddslagen. Den säger att näringen inte uppfyller den fullt ut, men antingen följer man en lag eller så gör man det inte.
Rolf Nilsson, djurskötare på en minkfarm i Skåne:
— Utredningens slutsats blev precis vad vi trodde. Vi ser positivt på den. Socialdemokraternas prat om ett etiskt förbud är mest ett spel för galleriet. De tog ett kongressbeslut och får leva kvar i det snacket ett tag. Jag tror att vi kommer att få vara kvar — i alla fall om förnuftet får råda. Det utredningen säger om stereotypa beteenden stämmer inte med vad vi upplever som jobbar med djuren.