Britta Nordberg blev garantianställd hos Söderort Personalkraft i oktober förra året. Hon hann jobba i ett halvår innan Kommunals strejk bröt ut.

— Det var snöpligt. Jag sökte mig hit för att jag fick fast anställning. Nu jobbar jag timtid, mest i den kommunala äldreomsorgen, säger Britta.

Vid strejk fungerar garantianställningen som a-kassa, man får 75 procent av lönen även utan uppdrag. Söderort Personalkraft höll ut i två månader, sedan blev de 15 garantianställda undersköterskorna uppsagda och fick gå över till timtjänst. Ingen av de 60 undersköterskorna har längre någon garantilön.

Detsamma hände på andra bemanningsföretag, berättar vice vd:n Sofie Erblad som har kontakt med branschen. Nu har företaget också sagt upp tolv sjuksköterskor till följd av Stockholms landstings stopp den 15 september för inhyrd personal. Ett vårdföretag, Vård Roos Care, har gått i konkurs och övriga företag darrar.

För Britta är landstingets stopp ännu en motgång. Förutom enstaka dispenser jobbar hon efter den 15 september enbart i kommunal äldrevård och på privata vårdföretag.

De senaste tre dagarna har hon inte haft ett enda uppdrag från bemanningsföretaget.

Vid full beläggning tjänar Britta cirka 19 000 i månaden. Det är ett par tusenlappar mer än hon skulle ha om hon stannat kvar i offentlig tjänst. Att hon slutade handlade inte främst om pengar utan om hur man blir behandlad.

— Det skulle inte krävas så mycket för att folk skulle gå tillbaka. Små saker bara, som gör att personalen känner sig uppmärksammad, säger hon.

Hos Söderort Personalkraft får hon 1000 kr till friskvård och 500 i skobidrag. Plus att hon känner sig uppskattad när hon är ute på jobb.

— Man lägger mer märke till mig när jag gör ett bra jobb. De som jobbar fast borde få lika stor uppmärksamhet, säger hon.

Britta har jobbat som undersköterska i fjorton år. I den offentliga vården arbetade hon både i kommunal äldrevård och på olika sjukhus. Hon var en av de första i sitt yrke som började i bemanningsförtag 1999, berättar hon.

— Att jobba i bemanningsföretag är ett utmärkt sätt att ta reda på var man vill hamna.

För drygt ett år sedan, när hon arbetade hos First Prime, gick Britta ur Kommunal efter en tvist med a-kassan. Hon arbetade timme, hade en nergång i sina uppdrag och ville stämpla upp till heltid. Hon dolde inte att hon arbetade i bemanningsföretag, fick först a-kassa men blev sedan avkrävd att betala tillbaka 6 000 kr. Ärendet ligger nu hos Länsrätten.

— Jag har varit med i Kommunal och betalat i alla år. När jag en gång behöver hjälp, så händer det här, säger Britta.

— Ovanligt brutalt, kommenterar Ingemar Göransson på LO.
Regeln, att man inte ska kunna stämpla mellan upprepade tillfälliga anställningar, har kommit till för att hindra bemanningsföretagen från att utnyttja a-kassesystemet. Det är inte meningen att medlemmen ska drabbas, säger Ingemar Göransson.

Annica Jansson, ombudsman på Kommunal, får inga samtal från de få medlemmarna i bemanningsföretag, berättar hon. Hennes intryck är att de som börjar i bemanningsföretag ofta är unga, de tjänar bra och anser sig inte behöva facket.

Kommunals Stockholmsavdelning har nyligen skrivit en motion till LO:s representantskap om att det inte ska spela någon roll vilken arbetsgivare man erbjudit sina tjänster.
Kommunal har avslagit motionen. Motiveringen är, dels att a-kassan inte ska bära uthyrningsföretagets lönekostnader, dels att arbetsstagaren inte står till arbetsmarknadens förfogande utan bara till uthyrningsföretagets.

Fast det stämmer inte på Britta. Hon tar alla vårdjobb hon får, inte bara från bemanningsföretaget. I morgon ska hon till en privat ortopedisk klinik, det jobbet har hon ordnat själv.

Hon går tillbaka till landsting eller kommun om hon måste. Men helst vill hon ha garantianställning i bemanningsföretaget.

— Det är knepigt att inte veta om man ska jobba eller inte, säger hon och kollar om hon fått något meddelande på mobilen.

Villkor för a-kassa: sluta i bemanningsföretaget

Den som arbetar i bemanningsföretag har ingen rätt till ersättning från Kommunals a-kassa. LO har en något vidare syn.

När man själv säger upp sig från en anställning har man normalt en karenstid innan man får a-kassa. Den regeln gäller inte om man säger upp sig från bemanningsföretag. Då får man a-kassa direkt.