Kostnaden för sjukförsäkringen sjönk i augusti med 150 miljoner kronor. Kanske är detta ett trendbrott.

Men är orsaken den försämrade sjukersättningen? Eller skördar vi frukterna av ökande satsningar på friskvård och rehabilitering i arbetslivet? Just nu pågår det en rad projekt i landets kommuner och landsting.

Vi har berättat om flera av dem, exempelvis om Nyköping i förra numret, och Östhammar i detta nummer. Många arbetsgivare försöker få tillbaka sina långtidssjuka till jobbet, förebygga nya sjukfall och behålla sina äldre med hjälp av friskvård, nya scheman och anpassade jobb. Detta gör personalen friskare och gladare, vilket också på sikt minskar kostnaderna. Rimligen borde också sjuktalen påverkas.

Men varför är vi då så sjuka i Sverige? Varför är sjukfrånvaron bara hälften så hög i Finland och ännu lägre i Tyskland? Delvis beror det på att vi har fler äldre som jobbar. Men Sveriges höga sjukfrånvaro beror främst på en kultur på arbetsmarknaden, skrev Ed Palmer, professor i socialförsäkringsekonomi och anställd vid Riksförsäkringsverket, för en tid sedan (Svenska Dagbladet 1 juli 2003).

I Sverige ses sjukskrivning som en naturlig lösning på dåliga arbetsförhållanden, menar Ed Palmer och frågar: Är våra arbetsplatser så mycket sämre än danska, finländska och tyska? Han svarar själv: Nej, det handlar om ett systemfel, som allt för ofta bidrar till att skapa personliga katastrofer och leder till att människor hamnar i en återvändsgränd. Varken arbetsplatsen eller den sjukskrivnes situation förändras. Det tyder på en arbetsmarknad med betydande systemproblem.

Att många blir sjuka av stress och dåligt ledarskap är allmänt accepterat. Men det ligger ändå en hel del i Palmers hypotes. Det anses okej att vara sjukskriven om det är arbetsplatsen som får en att må dåligt. Men frågan är om detta är rätt medicin? Vore det inte bättre att försöka förändra det på arbetsplatsen som gör att individen sjukskriver sig? Där har Ed Palmer onekligen en poäng. Att detta uppenbarligen inte ses som ett alternativ är ett underbetyg åt både arbetsgivare och fack, som borde arbeta mer som problemlösare när det kärvar i organisationerna.

Att lösa dåliga arbetsförhållanden med enbart sjukskrivning är fel väg, när allas insatser behövs i arbete. Vi riskerar sämre välfärd och en minskad ersättningsnivå för alla.