Gymmet är beläget i Frösåkershallen i Östhammar. Sju medelålders kvinnor värmer upp på motionscyklar och går vidare till gångband och andra lite mer invecklademaskiner.

De ser inte ut som några typiska gymentusiaster, sådana finns här också. Gymmet är öppet för allmänheten och musiken är högt uppskruvad.

Musiken är det enda som Karin Smedman ogillar. Hon lider av Menièrs sjukdom, som påverkar hörseln, och måste skydda sig med öronproppar. Karin har varit sjuk i två år. Men hon hoppas på att komma tillbaka till jobbet med vuxna förståndshandikappade.

— Man blir isolerad när man hör dåligt. Därför är den här gruppen så bra, säger hon.

Gemenskapen med människor i samma situation tycker också de andra deltagarna är något av det bästa med Rehabgruppen.

Rehabgruppens program är uppdelat i tre steg och pågår under sammanlagt 30 veckor. Det består dels av olika typer av träning, dels av föreläsningar om stresshantering, kost och personlig utveckling. Experter utifrån, som kostrådgivaren Lars Karlsson och personlighetsutvecklaren Eva Metzén, har bjudits in.

Som anställd är man skyldig att delta i den rehabilitering man erbjuds, berättar personalkonsulenten Brita Evansson. Men ingen har motsatt sig att delta, inte heller skulle det vara möjligt att tvinga någon.

Steg ett börjar med att man gör en ”fysprofil”, det vill säga, fyller i ett papper om sina levnadsvanor samt var det gör ont. Profilen ger Maria en bild av vad personen behöver. Den följs sedan upp i de olika stegen.

Många av de långtidssjukskrivna har ryggproblem. Stressjukdomar, som fibromyalgi, är också vanliga.

— Jag försöker lägga in maskiner som de flesta kan gympa i. Men har man fibromyalgi går det att hitta andra träningssätt, gummiband till exempel, säger Maria.‹

Karin Smedman har just påbörjat Rehabgruppens andra steg. Gruppen träffas två timmar varje onsdag. Förra veckan gick de stavgång. Andra gånger står vattengympa eller mag- och ryggträning på programmet.

Maria går omkring i lokalen och ser till att alla gör rätt.

Anita Eriksson rör armarna långsamt upp och ner i en träningsmaskin. Anita, som är vårdbiträde, försöker komma igen efter ett komplicerat armbrott. Då måste man träna försiktigt. ”Slappna av i armarna och försök att hitta baksidan av axlarna — pressa bakåt”, säger Maria.

— Detta är bra för kropp och själ. Utan denna grupp hade jag aldrig tagit mig in i den här lokalen. Jag hade inte trott att det var för mig, säger Anita.

Var och en för protokoll över vilka maskiner de använder och hur länge. Också detta är en viktig träning för en del.

Maria Käll, socialsekreterare med diagnosen utmattningsdepression, berättar om hur hon tvingats återerövra förmågan att minnas och hålla reda på saker. Rehabgruppen har varit till stor hjälp.

— Här får man vara sig själv och börja träna i att planera och fokusera, säger hon.

Efter träningen blir det avslappning i ett annat rum med mjukare musik och dämpad belysning. När alla har duschat och klätt om bjuder Maria Johansson på kaffe och frukt.

Hon tänder ett ljus och håller en kort föreläsning om vikten av rätt kost och motion för att undvika urkalkning av skelettet. Innan deltagarna går hem får de ett papper om hur man undviker skadlig stress. Maria påminner också om en kostföreläsning i nästa vecka.

Rehabgruppen är Maria Johanssons och Brita Evanssons gemensamma idé. De träffades för några år sedan när de tränade aerobics och började prata om vad man skulle kunna göra för de långtidssjukskrivna.
Då var Maria barnskötare i särskolan men höll på att utbilda sig till friskvårdsterapeut. När Maria sedan fick jobb som gyminstruktör i Frösåkershallen kunde de göra verklighet av sina idéer.

— Jag kände mig ofta frustrerad över att jag inte kunde hjälpa de sjukskrivna. Många sade: ”tänk om man kunde få träffa andra i samma situation”, säger Brita.

Det är hon som har det övergripande ansvaret för kommunanställdas rehabilitering. Hon har kontakt med cheferna ute på arbetsplatserna och hjälper till med omplaceringar och arbetsträning. Mest utsatta är kvinnor i vården över 55 år, säger hon, för de har svårast att hitta nya jobb.

Målet är att börja göra rehabiliteringsutredningar redan efter femton dagars sjukskrivning, innan människor hunnit bli alltför sjuka.

— Det allra bästa är om de kan komma tillbaka till sina gamla jobb. De älskar sina jobb, det är en sorg att tvingas sluta, säger Brita.

Rehabgruppen, som än så länge är ett projekt, har varit i gång sedan våren 2002. Dessförinnan skickade Brita ofta folk till rehabiliteringshemmet i Alfta, en kostnad på cirka 60 000 kronor för fyra veckor. Nu är det bara enstaka fall som skickas dit.

I stället köper personalkontoret Marias tjänster på halvtid av fritidsförvaltningen för sin rehabiliteringsbudget. Fler får hjälp utan att det blir dyrare. Fast Brita vill inte jämföra Rehabgruppen med Alftas avancerade program. Tanken är att folk ska komma i gång med ett hälsosammare sätt att leva. Alla sjukdomar beror inte på jobbet.

— Men det är bara jobbet man kan sjukskriva sig ifrån, säger Brita.

Det är vars och ens ansvar att stämma av med sin läkare att programmet är lämpligt. Efter de 30 veckorna är det meningen att man ska fortsätta träningen på egen hand.

Brita Evansson har gjort en enkät som visar att de allra flesta mår bättre eller mycket bättre än innan de gick med i Rehabgruppen. Ett par har också kommit tillbaka i jobb på halvtid.

Maria och Brita skulle gärna vilja utöka verksamheten och fånga upp människor innan de blir sjuka. Men då skulle Maria behövas på heltid.

Hon vill starta lunchgympa och utbilda friskvårdsombud på alla arbetsplatser. Ett mål är att alla kommunanställda ska få göra en ”fysprofil”.

Trots att Östhammar, i likhet med andra kommuner, har regeringens uppdrag att minska ohälsan så har de två eldsjälarna det inte helt lätt.

Det tog månader innan Maria fick tillgång till ett kontor som används en kväll i veckan. Och Rehabgruppen skulle behöva en egen lokal.
Nu ska de söka projektpengar, till att börja med från Försäkringskassan i Uppsala. Senare också EU-pengar. Men är det inte kommunens sak att bekosta projekt som håller personalen frisk?

Jo, men det är naturligt att samarbeta kring rehabilitering, anser kommunalrådet Margareta Berggren Widén. Rehabgruppen ska få fortsätta i sin nuvarande form, försäkrar hon. Några konkreta förslag på utökad verksamhet har hon ännu inte sett.

— Vi kan inte göra av med mer pengar än vi har. Men vi vet att projektet har givit mycket och är positivt inställda, säger Margareta Berggren Widén.

Maria och Brita tycker att det är svårt att få ut information om Rehabgruppen. Fler av de långtidssjukskrivna borde kunna delta.

— Där kan jag dra mitt strå till stacken när jag träffar förvaltningscheferna, säger kommunalrådet.

Rehabilitering i Östhammar

• Den som har varit sjukskriven minst 90 dagar kan delta i Rehabgruppens tre steg.
Av kommunens cirka 1 800 årsarbetare är 170 personer långtidssjukskrivna, 30 deltar i Rehabgruppen.

• I programmet ingår stresshantering, föreläsningar om kost och personlig utveckling, olika former av anpassad fysisk aktivitet.

• Steg 1 pågår 12 veckor, 2 gånger i veckan.

• Steg 2 pågår 12 veckor, 1 gång i veckan.

• Steg 3 pågår 6 veckor, 1 gång i veckan.

• Alla kommunanställda i Östhammar får köpa gymkort för 600 kr som räcker i ett år.